Al jaren wordt een van de zeldzaamste pinguïns ter wereld, de geeloogpinguïn of ‘hoiho’ in het Mãori, geholpen door lokale dierenartsen om de bedreigde soort in stand te houden. De vogels worden behandeld in Dunedin (Nieuw-Zeeland) en weer vrijgelaten in het wild.
De ‘hoiho’ betekent ‘lawaaischreeuwer’ in het Mãori. De groep pinguïns bestaat uit zo’n 4.000 tot 5.000 individuen. Dat lijkt niet zo weinig, maar er zijn slechts 265 broedparen bekend. Het is de grootste van de pinguïnsoorten die leven en broeden op het vasteland van Nieuw-Zeeland. In de laatste decennia nam het aantal drastisch af, waardoor deze geeloogpinguïn een van de zeldzaamste pinguïns ter wereld is.
.
Geeloogpinguïn met uitsterven bedreigd
The Wildlife Hospital en Penguin Place zetten zich in voor het behoud van de soort. Ze gaan kleinschalig te werk door uitsluitend inheemse dieren te verzorgen. Dat is ook nodig, want tot 80 procent van de inheemse dieren, van de kākāpō tot zeeleeuwen, wordt met uitsterven bedreigd. Het hoofdkwartier van het dierenziekenhuis ligt vlakbij het schiereiland Otago, dat rijk is aan wilde dieren. Het bevindt zich op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Lisa Argilla, dierenarts in het Wildlife Hospital, zegt tegen BBC Travel:
“Als ik het verschil zie dat we maken, vooral voor de hoiho, een diersoort waar ik zo gepassioneerd over ben. Dat we in staat zijn om met deze vogels te werken en ze terug in het wild te krijgen, dat is eigenlijk het beste deel van het werk.”
.
Succesvolle samenwerking
De vogels komen in het ziekenhuis terecht om verscheidene redenen, zoals ziekte, verhongering en verwondingen. Voordat het Wildlife Hospital begin 2018 werd geopend, moesten gewonde pinguïns die gevonden werden door Penguin Place naar het Noordereiland worden gebracht om verzorgd te kunnen worden. Nu dat niet meer nodig is, heeft dit duidelijk invloed op de populatie. Wildlife Hospital en Penguin Place werken samen en de dieren kunnen ter plaatse worden behandeld. Zo’n 95 procent van de gewonde hoiho’s die in het ziekenhuis aankomen, herstellen eerst in Penguin Place en daarna worden ze vrijgelaten in het wild. Jason van Zanten van Penguin Place:
“Als Penguin Place er niet was, kon ik bijna garanderen dat de populatie functioneel uitgestorven zou zijn.”
.
.
Penguin Place is sinds 1990 actief. Het is het eerste natuurreservaat ter wereld dat volledig door het toerisme wordt gefinancierd. Door de maatregelen rondom de coronapandemie heeft de organisatie het zwaar en is er nu alleen nog geld over om de komende maanden te overleven. Het is afwachten of toeristen terug zullen komen of dat Penguin Place de deuren zal moeten sluiten en de pinguïns aan hun lot over zal moeten laten. Wil je de pinguïns helpen dan kun je hier doneren.
Bronnen:
- BBC
- Good News Network
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?