Zeker veertig waterschildpadden heeft de Dierenambulance Winterswijk deze zomer tot nu toe naar de schildpaddenopvang gebracht. De voormalige huisdieren die gedumpt zijn in de natuur, hebben veel te lijden onder de droogte. Het water waarin ze leven staat laag en er is minder voedsel te vinden.

waterschildpadden
Veel gedumpte waterschildpadden komen door de droogte in de problemen | Foto: Albert Herring, Wikimedia Commons

Al jaren worden veel waterschildpadden gedumpt. Roodwang- en geelwangschildpadden mogen sinds juli 2016 niet meer verhandeld worden, maar voor die tijd zijn er vele aan particulieren verkocht. Helaas zijn veel van deze waterschildpadden losgelaten in de natuur, omdat eigenaren er niet meer voor wilden zorgen. Aangezien het om invasieve exoten gaat, is dit verboden. Ook valt het voor de dieren zelf niet mee om in het wild te overleven, zeker niet met de droogte in de afgelopen periode.

Dierenambulance Winterwijk heeft deze zomer in de Achterhoek al zeker veertig waterschildpadden gevangen en naar de schildpaddenopvang gebracht. Olette van der Werf geeft aan:

“Door de droogte komen de watergangen waar ze in leven droog te staan. Ze kunnen daardoor ook niet genoeg vis en salamanders vangen om zichzelf in leven te houden. Ze komen uit het water op zoek naar een betere plek en lopen soms gewoon op de weg.”

Niet alleen de afgelopen week was het extreem warm, ook tijdens de hete zomer in 2018 heeft de dierenambulance meer meldingen over waterschildpadden in nood gekregen dan gewoonlijk.

In een uitzending van Hart van Nederland vertelt Olette van der Werf dat veel gevonden er slecht aan toe zijn. Veel schildpadden lijden aan vitaminegebrek, ze zijn zeer mager, hebben dikke ogen en vervormingen in het schild. Ook is van veel dieren het schild zachter.

“Soms moeten we ze met dwang voeden, omdat ze te zwak zijn om te eten.”

Waterschildpadden werden tot een aantal jaar geleden in dierenwinkels verkocht. De verzorging en levensduur van de reptielen valt sommige eigenaren tegen, en in plaats van de naar de schildpaddenopvang te brengen, dumpen mensen ze in de natuur. Deze dieren hebben nu de hulp nodig van de dierenambulance. Van der Werf:

“Het zijn gedumpte dieren. Het lijkt een leuk huisdier, maar het zijn smeerkezen. Ze stinken enorm en het is heel veel werk om ze te verzorgen. Dat weten veel mensen niet.”

Aangezien Van der Werf veel ervaring heeft met schildpadden, verzorgt ze ze een paar dagen nadat ze gevonden zijn, waarna ze de dieren naar Stichting Schildpaddenopvang Nederland in Harkema, Friesland, brengt.

Bij de schildpaddenopvang komen al langere tijd steeds meer schildpadden binnen. Gerard van der Wijk:

“Alleen dit jaar al zijn het er tot nu toe 350 en we verwachten dat dit oploopt tot boven de 600.”

De opvang heeft plek voor zo’n 2000 schildpadden, er zitten er inmiddels ruim 1400. Aangezien de schildpadden de rest van hun leven in de opvang blijven en er meer bijkomen, zal het niet lang duren voor de schildpaddenopvang vol raakt. Van der Wijk is van mening dat de handel in schildpadden verder aan banden gelegd moet worden:

“Mensen kopen een schildpad als ze klein zijn, maar bedenken zich niet dat die beesten erg groot worden. Als ze te groot worden dan worden ze vaak uitgezet.”

Het is mogelijk om een schildpad op afstand te adopteren, en zo bij te dragen aan de kosten van de huisvesting en verzorging van de vele schildpadden in de opvang.

Voor wie een waterschildpad aantreft op het droge, heeft Olette van der Werf de volgende tips:

  • Pak de schildpad op aan de zijkant van het schild (het dier kan bijten en krabben);
  • Zet de schildpad in een hoge bak of doos;
  • Zet het dier niet in het water. Soms vergissen mensen zich en hebben ze een landschildpad gepakt, in plaats van een waterschildpad;
  • Tref je een bijtschildpad aan – deze heeft een kop die lijkt op die van een krokodil – pak het dier dan niet op. Zet er een doos overheen;
  • Bel de dierenambulance.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde