Het dumpen van kippen en hanen is zo langzamerhand een landelijk probleem geworden. In Warmond, gemeente Teylingen (ZH), had een groep gedumpte hanen en kippen geluk, want voor hen is bij hoge uitzondering een oplossing gevonden.
Om verschillende redenen zetten mensen kippen en hanen op straat. Misschien leggen ze geen eieren meer, is de lol eraf, maken ze lawaai, of zijn ze simpelweg met te veel. Veel mensen denken dat kippen het alleen wel redden, met wat gras in de berm en hun warme verendek. Maar niets is minder waar.
Kippen en hanen zijn geen wilde dieren en redden zichzelf niet goed op straat, waar geen voedzaam voedsel te vinden is en waar hun poten en kam in de winter bevriezen. Bovendien gaat het veelal om sierhanen en die hebben geen waterafstotende veren, waardoor ze snel longontsteking oplopen. En let wel: het dumpen van dieren is in Nederland een misdrijf, als vorm van dierenmishandeling riskeert de dumper maximaal drie jaar gevangenisstraf of een boete van 19.500 euro.
De opvang zit vol
Er is wel opvang, maar inmiddels zit die echt overvol. In heel Nederland is nauwelijks nog een plek te vinden. Des te uitzonderlijker dus dat het de gemeente Teylingen onlangs toch is gelukt. Al jaren zorgt een groep vrijwilligers uit die gemeente in Warmond voor een zestigtal gedumpte hanen en kippen. De samenstelling van de groep dieren wisselt vaak, maar hun aantal blijft constant hoog met tientallen individuen.
Dagelijks krijgen de hanen en kippen in Warmond bezoek van een vrijwilliger die voedsel of warme, droge strobalen brengt. Dit doen ze met liefde, maar beter zou het zijn als de dieren er niet afhankelijk van hoefden te zijn. Dus schreef Marjanne Termorshuizen-Arts namens de groep een brief aan de burgemeester van gemeente Teylingen, waar Warmond onder valt. En met succes, want via de burgemeester en een van haar ambtenaren werd een opvangplek gevonden. De gemeente zorgde ook voor het vangen en vervoeren van de dieren.
Kippen en hanen Warmond komen goed terecht
Hiermee is het probleem van het dumpen van kippen en hanen niet verholpen, maar het straatleven voor deze groep is nu voorbij. Dankzij goede samenwerking tussen betrokken vrijwilligers en een welwillende gemeente. In onderstaande korte reportage van Bollenstreek Omroep op YouTube vertelt de burgemeester wat de gemeente motiveerde om tot een diervriendelijke oplossing te komen:
.
Adopteer een kip of haan
Het heeft geen nut de gemeente Teylingen te bellen voor meer opvangplekken; de opvanglocatie wordt niet bekendgemaakt en neemt bovendien geen dieren meer op. Via stichting Red een Legkip kun je informatie krijgen over het zelf adopteren van geredde kippen en hanen. En help ook alsjeblieft mee door geen dieren te fokken of aan te schaffen die je toch weer wegdoet als ze er eenmaal zijn.
Bronnen:
- Bollenstreek Omroep/YouTube
- Contact met vrijwilliger
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Laura Lancée