Bijen raken hun oriëntatievermogen kwijt door bestrijdingsmiddelen als pesticiden en insecticiden, zo blijkt uit een onderzoek van Het Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek in Avignon, Frankrijk. Dit heeft een grootschalige bijensterfte als gevolg, zeggen imkers en wetenschappers.
“We hebben massa’s dode bijen aangetroffen in de buurt van hun bijenkasten in bijna alle regio’s van Spanje, maar vooral in Valencia en Catalonië”, zegt José Luis González.
Hij is verantwoordelijk voor de bijensector binnen de Spaanse landbouworganisaties. Onder normale omstandigheden sterven elk jaar tussen 5 en 10 procent van de bijen. In Spanje zit dit aantal nu tussen de 25 en 30 procent van alle bijen. Christopher Connolly, docent moleculaire genetica aan de Universiteit van Dundee (Schotland), ziet in Groot-Brittannië hetzelfde.
“Ik vrees dat het dit jaar verschrikkelijk wordt voor de bijen.”
Het Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek deed een experiment met meer dan 650 bijen. De ene helft kreeg als voeding een suikeroplossing met een zeer lage dosis insecticide, vergelijkbaar met de dosis waaraan ze normaal worden blootgesteld. De andere helft kreeg de oplossing zonder insecticide. De bijen werden voorzien van elektronische sensoren en werden losgelaten op een kilometer afstand van hun bijenkast. Bij de insecticide-groep lag het percentage bijen dat niet naar de kast terugkeerde, opvallend hoger.
“Het heeft een onrechtstreeks effect: het vermindert het oriëntatievermogen van de bijen aanzienlijk waardoor ze niet naar hun bijenkasten kunnen terugkeren, ook al is de radius relatief beperkt”, aldus Mickaël Henry, leider van het onderzoek.
Imkers, wetenschappers en milieuorganisaties stellen al jaren dat de bestrijdingsmiddelen neonicotinoïden, één van de belangrijkste niet-natuurlijke doodsoorzaken bij bijen vormen. In maart kreeg een voorstel om het gebruik van neonicotinoïden te verbieden geen meerderheid binnen de Europese Commissie. Volgens Connolly is het onmogelijk na te gaan wat het meest schadelijke pesticide is.
“De landbouwers gebruiken honderden chemische producten, en die vormen samen een zeer gevaarlijke cocktail.”
Afgelopen maandag besteedde TROS Radar uitgebreid aandacht aan pesticiden en bijensterfte.
Kijk de uitzending vooral terug!
Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijen verdwijnziekte
Een team entomologen van de Universiteit van Illinois heeft een mogelijk verband gevonden tussen glucose-fructosestroop en de bijensterfte. Glucose-fuctrosestroop wordt van mais gemaakt
Sinds 2006 doen imkers melding van de bijenverdwijnziekte. Veel landen, waaronder ook Nederland en België, hebben last van de mysterieuze verdwijning van bijen.
Het is een fenomeen waarbij alle bijen van een bijenvolk plotseling verdwijnen. Als mogelijke oorzaken van het verdwijnen van de bijen worden genoemd: de varroamijt, virussen, stress, ondervoeding, bepaalde pesticiden en straling van mobiele telefoons.
Honing
Het nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, linkt de bijenverdwijnziekte aan glucose-fructosestroop, dat imkers de bijen voeren omdat hun eigen voedselbron, honing, van ze wordt afgenomen.
In de jaren zeventig begon men bijen glucose-fructosestroop te voeren nadat uit onderzoek was gebleken dat hier geen risico’s aan zouden kleven. Sinds die tijd zijn er nieuwe pesticiden ontwikkeld, waarvan resten in de glucose-fructosestroop terechtkomen. Deze pesticiden blijken het immuunsysteem van de bijen te verzwakken en Neonicotinoïden is voor een bij of andere insecten neurotoxisch waardoor het oriëntatie vermogen in de war raakt en bij uitvliegen de weg niet terug meer kan vinden (Vandaar ook verdwijnziekte de bijen komen niet meer terug op de stand)
Bij ziekte onvoldoende voer of parasieten dan liggen de bijen dood onder in de kast laat dat duidelijk zijn.
Het verhaal over glucose-fructosestroop dat gelinkt wordt aan de bijen verdwijnziekte klinkt heel aannemelijk. Ik heb thuis op de bijenstand nooit last gehad van de bijenverdwijnziekte omdat ik altijd met gewone suiker oplossing heb gevoerd, Sinds vorige herfst ben ik voor het eerst met trim-o-bee gaan voeren( heb het etiket en de inhoud gecontroleerd glucose-fructosestroop) ik heb begin september 3 volken ingevoerd met glucose-fructosestroop opname van deze voedsel was goed, de bijen vlogen goed haalden stuifmeel alles leek in orde tot eind oktober, een kast zat geen een bij meer in. Ben met twee kasten de winter in gegaan en met mooie dagen boven 7 graden hebben ze alle twee ook gevlogen en deze voorjaar ook stuifmeel gehaald een volk begon steeds minder te vliegen tot dat er niet een bij meer uitkwam en de kast nu leeg is en de laatste volk was zo verzwakt dat ik die heb opgeruimd en ben geheel weer op nieuw begonnen. .
Vanaf 1 december 2013 is het gebruik van neonicotinoïden verboden. Maandag nam de Europese Commissie het moratorium aan. Na twee jaar wordt bekeken of de maatregelen effect hadden en of er Europese wetgeving moet komen.
Het gaat de inperking van drie middelen in de neonicotinoidengroep; clothianidine, imidacloprid en thiametoxam. Niet alle toepassingen worden stopgezet. Het gaat met name om zaadtoepassingen van de insecticiden in door bijen bevlogen gewassen. Gebruik in de glastuinbouw krijgt waarschijnlijk een uitzondering.
De middelen zouden schadelijk zijn voor bijen. Het verbod moet de slinkende bijenpopulatie beschermen. Nederland is voorstander van het tijdelijke verbod. Vijftien lidstaten steunden de inperking, acht lidstaten stemden tegen en vier lidstaten onthielden zich van stemming.
Als er verband is tussen glucose-fructosestroop en de bijensterfte en er zou het verbod in Europa op neonicotinoïden komen voor twee jaar zou dat weinig uit maken op de gezondheid van de bijen omdat er veel mais ingevoerd wordt uit de USA en nog veel voorraad mais met residuen van deze bestrijdingsmiddelen zijn opgeslagen in Europa waar nog glucose fructosestroop van gemaakt wordt. Het zou verstandig zijn om voorlopig geen glucose-fructosestroop meer aan de bijen te voeren en weer overgaan op gewone kristalsuiker.
H de Jonge
http://reddebijen.nl/#viewlet-teaser