In Engeland hebben ze de uitdrukking: ‘It’s raining cats and dogs’. In de Haarlemse Molenwijk regent het ganzen. Letterlijk. Al jaren strijdt een groep bewoners van deze wijk tegen de ganzenjacht in hun achtertuin. Ondertussen hebben ze volop bewijzen verzameld van aangeschoten ganzen die terechtkomen in hun tuinen en in het Molenplaspark. Maar de gedeputeerde landbouwzaken in de provincie ziet ze vliegen en doet niks.
Voor de ganzenjacht is een vergunning afgegeven door de provincie Noord-Holland. Ganzen kunnen in de aangrenzende polder worden afgeschoten door de Faunabeheereenheid Noord-Holland (FBE). Groen Links en Partij voor de Dieren hebben de gedeputeerde voor Wonen, Landbouw en Visserij, Stikstofbanken en het Provinciaal programma landelijk gebied (PPLG) van de provincie Noord-Holland, Jelle Beemsterboer (BBB), om opheldering gevraagd. Waarom heeft er een half jaar na dringend verzoek van gemeente Haarlem nog steeds geen gesprek hierover plaatsgevonden? Beemsterboer reageerde prompt dat hij de jacht niet zomaar wil stopzetten. Hij ‘wil geen vlieg-incident op zijn geweten hebben’. Met jachtmisstanden heeft deze gedeputeerde minder problemen.
Gedeputeerde ziet ze vliegen
Beemsterboer ontkent dat er bewijzen bestaan van de jachtmisstanden. Dit zou betekenen dat hij de gefilmde en gefotografeerde misstanden ofwel volkomen genegeerd heeft, of normale standaardpraktijk vindt. Beide gevallen zijn zeer verontrustend en vooral zeer kwalijk. Zeker voor iemand die ook dierenwelzijn in zijn portefeuille heeft.
Een kleine duik in de misstanden laat al snel zien dat het wel degelijk flink fout gaat. In de (privé) Facebookgroep Stop de jacht in Molenwijk Haarlem! delen inmiddels al zo’n 200 leden hun beeldmateriaal. Je ziet bijvoorbeeld een hond van de jager enige tijd spelen met een nog levende, aangeschoten gans, voordat de gans uiteindelijk een genadeschot krijgt. Joke Tromp is bewoner van de Molenwijk:
“Vanochtend nog. Ik hoorde ze schieten en later zag ik een gewonde gans op straat lopen. Die bleek bij een overbuurvrouw op het dak te zijn gevallen. Daarna vloog ie toch weer weg en kwam ie op straat terecht.”
Hagel in het lichaam
Het is sowieso vrijwel onmogelijk om een gans meteen dood te schieten. Door zijn lichaamsbouw en gedrag is het moeilijk om een gans in één keer te raken. Ganzen zijn grote vogels en dit maakt het inschatten van de hoogte en snelheid van dit dier erg lastig. Daarnaast wordt er met hagel geschoten en dat betekent dat de gans die naast de aangeschoten gans vliegt, ze vliegen doorgaans met twee of meer tegelijk, ook aangeschoten wordt. Tussen de 25 en 40 procent van ganzen in Nederland heeft hagel in zijn lichaam. Dat is ontzettend stressvol en zeer pijnlijk.
Lokale politiek aan zet
Nu de provincie verstek laat gaan, is het aan de lokale politiek om hen te helpen de jacht te stoppen. Groen Links en Partij voor de Dieren werken al mee. D66 moet nog over de streep getrokken worden om gezamenlijk actie te voeren tegen ganzenjacht op hun grondgebied. De bewoners merken dat de politieke weerzin groeit en strijden moedig door.
Hoogtijd dat de gedeputeerde van provincie Noord-Holland zijn oogkleppen afzet en verder kijkt naar alternatieve oplossingen. Om ‘vliegincidenten’ door aanvaringen met vogels te voorkomen zou je alle vogels moeten afschieten. Dat is een gebed zonder einde. Ook zorgt schieten vaak voor groepen opvliegende vogels, die vervolgens weer voor extra risico zorgen in de lucht. Er bestaan afschrikmethodes die veel effectiever zijn, zoals de inzet van lasers of drones om de vogels weg te houden uit de velden rond luchthaven Schiphol. Maar de beste oplossing is om in het gebied andere gewassen te verbouwen, waar de ganzen niet van houden en dus wegblijven. Juist door de jacht te blijven steunen en verder op je handen te zitten kan het fout gaan in de lucht. En dát is precies wat Beemsterboer niet op zijn geweten wil hebben, maar met zijn houding wel in de hand werkt.
Bronnen:
- Animal Rights België
- NH Nieuws [ 1, 2]
- Provincie Noord-Holland
- Stop de jacht in Molenwijk Haarlem!/Facebook
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen