In het Britse laboratorium Porton Down blijkt het aantal gebruikte proefapen fors gestegen. Dierenwelzijnsorganisaties spreken er schande van: volgens het ministerie van Defensie had de militaire onderzoeksfaciliteit echter geen keuze.
Stijging aantal dierproeven
In Porton Down, in het Engelse graafschap Wiltshire, vindt wetenschappelijk onderzoek plaats voor het Britse leger. Wat binnen de muren van het Defence Science and Technology Laboratory (Dstl) plaatsvindt, is grotendeels geheim. Organisatie Animal Justice Project deed een verzoek op basis van de Freedom of Information Act (Wet Openbaarheid Bestuur), om gegevens in te zien over de dierproeven die plaatsvinden in de faciliteit. De cijfers bleken er niet om te liegen. In een jaar tijd is het gebruik van apen voor proeven bijna verdrievoudigd: van 45 naar 115 apen. Daarnaast wordt ook op andere dieren getest. In totaal werden het afgelopen jaar 2.745 dieren gehuisvest in Porton Down, waaronder makaken, varkens, penseelapen, konijnen en cavia’s.
Geneesmiddel
Volgens experts is het gebruik van de apen noodzakelijk, omdat ze sterk aan de mens verwant zijn. De proefdieren worden gebruikt om een middel te ontwikkelen tegen ziektes als tuberculose en Ebola. Dierenrechtenactivisten noemen het gebruik van de apen echter onnodig en wreed en de verhoging van het aantal gebruikte apen schokkend. Claire Palmer, Animal Justice Project :
“We ontdekten dat Porton Down al bijna een decennium onderzoek doet naar tuberculose. Veel van het huidige onderzoek is erop gericht de bestaande behandeling te verbeteren. Hiervoor injecteren ze dieren met bacteriën die tuberculose veroorzaken, of dwingen ze deze te inhaleren. Toch lijken we niet dichter bij een geneesmiddel voor mensen. We gebruiken nog hetzelfde vaccin dat er al was in de jaren ’20 en dezelfde medicijnen die al bestonden in de jaren ’70.”
“De apen lijden aan depressie, vertonen teruggetrokken gedrag en hun ademhaling is abnormaal: ook vallen ze tot 20% af.”
Onvoorspelbaar
Dr. André Menache, Animal Justice Project:
“Na jaren van het infecteren van makaken zonder een effectief vaccin tegen Aids te ontwikkelen, zijn dezelfde wetenschappers overgeschakeld op het bestuderen van tuberculose in apen. Elke intelligente geleerde weet dat het immuunsysteem van apen niet kan voorspellen wat er bij mensen gebeurt. Het is tijd dat deze uitzichtloze experimenten stoppen.”
Het laboratorium zelf geeft aan alleen dieren te gebruiken als er geen andere mogelijkheid is:
“Het ontwikkelen van veilige en effectieve beschermende maatregelen voor het Verenigd Koninkrijk en de krijgsmacht kan momenteel niet bereikt worden zonder het gebruik van dieren. Dstl werkt eraan het aantal dierproeven te verminderen en gaat te werk volgens het principe ‘Vervanging, ‘Vermindering, ‘Verfijnen’ (3V’s, red.) We dienen alleen een verzoek voor een vergunning in als het onderzoek niet kan worden uitgevoerd zonder het gebruik van dieren.”
Bron: The Mirror ©Animals Today Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?