Uit onderzoek door TRAFFIC blijkt dat de omvang van een aantal berengalboerderijen in Laos tussen 2012 en 2017 verdrievoudigd is. Het gaat om galbeerboerderijen het grensgebied met China, in de speciale economische zone. De berengalindustrie in dit gebied is volledig in Chinese handen.
In 2 van de 7 commerciële galbeerboerderijen langs de grens Laos-China leefden vorig jaar (2017) 89 gevangen beren, in vergelijking tot 30 in 2012, zo meldt TRAFFIC. Het grootste aantal beren, ongeveer 60 dieren, bevond zich in het plaatsje Boten, op ongeveer een kilometer afstand van de Chinese grens. Dit werd in aantal gevolgd door de ‘Casino Zoo’ in de provincie Bokeo, die bijna 30 dieren had. Deze boerderijen zijn in Chinese handen en goed voor 80 procent van de 116 beren die het onderzoek in 2017 opleverde.
Op zich is de berengalindustrie in Laos sinds 2012 nauwelijks gegroeid, zo blijkt ook uit het onderzoek. Het aantal boerderijen met beren is sindsdien zelfs met 1 verminderd en het totale aantal beren is sinds 2012 met ‘maar’ 1 is toegenomen. Opvallend is vooral dat het aantal in gevangenschap gehouden beren in de twee noordelijke faciliteiten, vlakbij de Chinese grens, verdrievoudigde, terwijl het land heeft aangegeven de galbeerindustrie af te willen bouwen.
Ondermijnd
Handhavingsinstanties uit Laos en China hebben elkaar eerder ontmoet om de grensoverschrijdende samenwerking tegen de illegale handel in wilde dieren en planten te verbeteren. De Laotiaanse overheid zou de berenboerderijen in het land geleidelijk afbouwen, in overeenstemming met de IUCN-resolutie. Maar die inspanningen lijken te worden ondermijnd door de uitbreiding van commerciële berenfaciliteiten in het noorden, met name in de speciale economische regio’s, waar vooral Chinese en andere buitenlandse investeerders het voor het zeggen hebben.
Boten en Bokeo richten zich grotendeels op de Chinese markt. De bedrijven worden gerund door Chinese staatsburgers, prijzen worden aangegeven in Chinese Yuan, het personeel is Chinees en hun telefoons werken op de Chinese netwerken. Beide locaties bevinden zich in de speciale grenszone, opgericht om de economische groei te stimuleren. Lalita Gomez, mede-onderzoeker van TRAFFIC:
“Het verminderde aantal berenboerderijen impliceert over het algemeen dat de berengalindustrie in een recessie verkeert, behalve dat het aantal dieren in sommige faciliteiten sterk is gestegen, wat aangeeft dat de industrie in sommige delen van de markt bruisend is.”
Privileges
De berengalindustrie wordt door steeds meer landen verboden, maar dankzij de speciale economische zone in Laos kan deze wrede exploitatie van beren gewoon voortbestaan. Lalita Gomez:
“In een tijd waarin de wereldwijde natuurbeschermingsgemeenschap zich heeft uitgesproken tegen illegale berenhouderij, moet Laos een duidelijk en robuust systeem opzetten dat geen enkele partij in staat stelt haar economische zone-privileges op deze wijze te benutten.”
Het onderzoek van TRAFFIC vond ook zeker 12 particulieren, die in totaal 14 beren illegaal in hun bezit hadden. Dit waren veelal nog welpen.
- Bekijk ook de Animals Today-reportage ‘Hanoi, het gal van de beer‘
Bron: World Animal News ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Wat een verschrikkelijke toestanden. Soms vraag ik me af of het ooit nog goedkomt met de mensheid want wat een waanzin en onzin doen zij allemaal. Een bepaalde groep mensen doet er alles aan om onrecht en destructie op te heffen. Maar een andere groep heeft blijkbaar overal lak aan en vindt alles geoorloofd, als het hen maar veel geld oplevert. Het bewustzijn dat al dat geld hen in de praktijk maar weinig tot in het geheel niet gelukkiger maakt is blijkbaar helaas nog niet tot hen doorgedrongen.