Oliver, een bruine beer die 30 jaar misbruik overleefde in een Chinese berengalboerderij voordat hij daaruit gered werd, is op 12 november overleden in het Animals Asia’s Chengdu Bear Rescue Centre. Oliver heeft ruim 4 gelukkige jaren doorgebracht na zijn redding, maar na een geleidelijke verslechtering van zijn toestand moest besloten worden hem in te laten slapen. Dat gebeurde in het bijzijn van zijn redders en verzorgers, waardoor Oliver in zijn laatste uren niet alleen was.

Galbeer
Screenshot YouTube

Oliver werd een symbool toen zijn redding uit een galboerderij in Shandong werd vastgelegd in de film ‘Cages of Shame’. Zo moest de beer tijdens zijn 2000 kilometer lange reis langs de weg geopereerd worden omdat hij in levensgevaar verkeerde. De uit internationale dierenartsen bestaande reddingsploeg werd daarbij bijgestaan door het plaatselijke ziekenhuis en de politie, zonder wie Oliver het niet had overleefd. Zijn vechtlust om in leven te blijven werd een inspiratiebron voor velen. Normaliter worden beren niet veel ouder dan 30 jaar, maar Oliver leek zelfverzekerd te vechten om nog een paar mooie jaren in vrijheid door te brengen. De film ‘Cages of Shame’ werd daarna over de hele wereld gezien en stimuleerde velen om de strijd te steunen voor beren als Oliver.

Oprichter van Animals Asia, Jill Robinson vertelt over zijn redding:

“In 2010 vonden we Oliver als een kapotte beer. Zijn lichaamsbouw en poten waren misvormd omdat hij jaren lang geplet in een kooi had moeten leven. We vreesden dat hij de reis van 2000 kilometer naar zijn nieuwe thuis niet zou overleven. Toen zijn conditie onderweg verslechterde werd besloten tot een operatie, waarbij hij onder politie-escorte vervoerd werd naar een lokaal ziekenhuis, wat een fles zuurstof ter beschikking stelde om de verdoving mogelijk te maken. Tijdens een vier uur durende operatie werd zijn zieke galblaas verwijderd, samen met een pijnlijke metalen spoel die in zijn buik was gestoken om de galblaas te bevestigen aan de buikwand. Maar hij redde het en zou de volgende dag zijn nieuwe thuis bereiken. Hij bracht zo veel mensen bij elkaar die dag en inspireerde ons allemaal omdat hij een oude beer was die duidelijk aangaf niet op te willen geven. Hij had een stoïcijns en zacht karakter.”

galbeer
Screenshot YouTube

Ook voor Nic Field, hoofd van de dierenartsen in het Animals Asia’s Chengdu Bear Rescue Centre was Oliver een inspiratiebron:

Oliver’s verhaal is zo krachtig, hij was het centrum van de groeiende steun voor ons werk in China. Hij vertegenwoordigde de vele duizenden beren die op dit moment nog gevangen zitten in galbeerboerderijen. Zijn redding gaf hoop, en die nalatenschap zal altijd voortbestaan. Het hele team is kapot van zijn heengaan, maar we putten troost uit de wetenschap dat we Oliver ruim vier jaar de vrijheid konden geven. Ondanks alles wat hij had meegemaakt was hij vergevingsgezind, en zijn levenslustige karakter raakte iedereen die met hem kennismaakte.”

In China worden duizenden zwarte beren en kraagberen onder erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden in berenboerderijen, enkel en alleen voor hun gal. Volgens de Chinese traditie bevat berengal geneeskundige krachten. Het wordt van oudsher gebruikt tegen kwaaltjes als hoofdpijn, nierstenen, katers en hoge koorts. De beren werden vroeger gevangen en gedood voor hun galblaas. Maar in de jaren tachtig ontdekten Noord-Koreaanse wetenschappers een manier om de berengal af te tappen. De dieren krijgen een katheter ingeplant die loopt tot de galblaas, waardoor de kostbare gal doorlopend afgetapt wordt, vele jaren achtereen. Om dit te kunnen doen zitten de beren in kleine kooien, totdat ze aan het einde van hun doorgaans korte leven bezwijken onder deze mishandeling.

Bekijk hieronder een afscheidsfilmpje over Olivers beste jaren:

Bronnen: Animals Asia, Dierenleed Azie ©PiepVandaag.nl Bart van Riel