Het is al lang bekend, maar ook een nieuw rapport laat zien dat het erg slecht gaat met het Australische Barrier-koraalrif. Het rapport gepubliceerd door de Australische overheid werd gisteren vrijgegeven.
Het Great Barrier Reef herbergt zo’n 2.900 koraalformaties in een gebied van bijna 2.600 kilometer.
Onder andere natuurrampen hebben een grote negatieve invloed gehad op het Great Barrier Reef. De cycloon Yasi bijvoorbeeld, beschadigde in 2011 grote delen van het rif. Het zal nog zeker tientallen jaren duren voordat het hiervan hersteld is. Ook stikstof en pesticiden in het water zijn een grote boosdoener.
In een eerdere studie van het Australische Instituut voor Marine Wetenschappen (AIMS) is geconcludeerd dat in de afgelopen 27 jaar het koraal met de helft is afgenomen.
Koraal staat er over de hele wereld niet goed voor. In een rapport uit 2011 van de World Resources Institute werd bekend gemaakt dat maar liefst driekwart van al het koraal zwaar bedreigd wordt door verontreiniging en verzuring van oceanen onder invloed van klimaatverandering.
Volgens de eerdere studie wordt het koraal van het Reef naast verontreiniging en verzuring (10%) vooral ook bedreigd door stormen (48% en toename hiervan is direct te relateren aan klimaatverandering), wat ook in het nieuwere onderzoek naar voren komt. Een andere grote bedreiging is de explosieve groei van de doornenkroon, een zeester die zich voedt met koraal. Dit diertje is verantwoordelijk voor 42% van de schade. Ook is dit in de conclusie’s van het nieuwe onderzoeksrapport niet veranderd.
UNESCO is voornemens om het Great Barrier Reef (pas) vanaf volgend jaar op te nemen op de Lijst van bedreigd werelderfgoed en nam die beslissing vorige maand tijdens de 37e zitting van de Commissie voor het Werelderfgoed.
Vorig jaar nog heeft Australië het gebied waar onder andere het Great Barrier Reef deel van uit maakt bestempeld tot zeereservaat.
Laten we hopen dat al deze inspanningen het koraal van het Great Barrier Reef ten goede komen.
Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?