Emmanuel Giboulot, een Franse bioboer, is door een rechter in Dijon veroordeeld tot een boete van 1.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De boer weigert zijn druiven te besproeien met pesticiden. Volgens de rechter overtreedt hij daarmee de officiële richtlijnen.
Al eerder kwam de boer in opspraak door zijn weigering zijn chardonnay- en pinot noir druiven te beschermen tegen flavescence dorée, een druivenziekte in de regio Côte-d’Or. Ondanks een eventuele boete van 30.000 euro, of zelfs gevangenisstraf, weigerde hij zijn wijngaard met pesticiden te besproeien. Dit brengt ongewenste schade toe aan bestuivers zoals bijen, zo zegt hij.
Na het vonnis van de rechter, liet de boer direct weten in beroep te gaan.
“Ik voel mij niet schuldig. Het is onaanvaardbaar dat wij ons tegenwoordig moeten verstoppen en bang moeten zijn om een standpunt in te nemen”, aldus zijn reactie in de Franse krant ‘Le Monde’.
Een petitie tegen het proces heeft reeds meer dan een half miljoen handtekeningen opgeleverd.
Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Die rechter heeft al een ‘geregelde vakantie’ van Monsanto/Bayer etc. op zak. Dus als die bio-boer iedere keer weer in beroep gaat, dan kan hij het misschien zo ver rekken, totdat de anderen inzien dat het verkeerd is wat er gaande is!
Wie zijn de leveranciers van pesticiden?
Monsanto, Bayer enz. en die hebben het voor het zeggen, die hebben hun poppetjes op de juiste plaatsen.
schande dat deze boer een boete krijgt, heb al gedemonstreerd tegen monsanto!! Corrupt zooitje
Bizar. Ze zouden juist de boeren moeten beboeten die de natuur en het milieu verzieken met hun schadelijke zwaar chemische bestrijdingsmiddelen en chemische kunstmest. Zij veroorzaken voor een groot deel de massale bijensterfte, waardoor de gewassen en dus de voedselvoorziening in gevaar komt. Het geeft maar weer aan hoe vastgeroest veel zaken zijn en hoe moeizaam het voor veel mensen is om van ideeën te veranderen, ook al heeft dat heel veel voordelen.
Als ik in Nederland biologische wijn koop, verwacht ik ook dat ie biologisch is, logisch! Duh.
Kijk, da’s nou goede principes hebben en niet laten regeren door angst!