Frankrijk is tijdelijk gestopt met het produceren van foie-gras. Tot minstens augustus is de productie opgeschort, wegens de uitbraak van vogelgriep in zuidwest Frankrijk.
Frankrijk produceert 75 procent van de wereldvoorraad foie gras – vervette ganzen– of eendenlever – en 70 procent daarvan komt uit het besmette gebied. In 2014 exporteerde Frankrijk 5.000 ton van deze zogenaamde delicatesse. Andere belangrijke producenten van de vetgemeste levers van eenden en ganzen zijn onder meer Hongarije en Spanje. Het behoort tot het meest omstreden soort voedsel dat er is.
De productie van foie-gras veroorzaakt veel dierenleed: ganzen en eenden worden gedwangvoederd om zo hun lever onnatuurlijk vet te maken. In vele landen, waaronder Nederland, het verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Israël, is dit dwangvoederen verboden.
Dit jaar zullen 9 miljoen minder eenden vermaakt worden tot foie gras door de tijdelijke productiestop, aldus een boer tegen de Franse krant Le Figaro. Slachthuizen en boerenbedrijven in achttien departementen in het zuidwesten van het land mogen geen eenden en ganzen gedwongen voeden en slachten. Producenten van de ganzen- en eendenlever geven aan dat ze miljoenen euro’s gaan verliezen.
Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Als je mensen bewust wil maken van dit gruwelijke fenomeen is de meest gehoorde reactie : het is zo lekker en het is nu toch al dood “…..zucht….sommige figuren….
Onbegrijpelijk dat sommige mensen dit door hun strot kunnen krijgen. Wanneer je er niets van weet is het wellicht nog enigszins begrijpelijk, maar juist de mensen die het kopen of in een restaurant bestellen en natuurlijk de restauranteigenaren en koks zelf weten maar al te goed met welke ellende dit tot stand komt. In feite eet je ook een dier dat op een gruwelijke manier heel bewust door en door ziek gemaakt is met een lever die vele malen groter is dan normaal. Als je daar je ogen, oren en hart voor sluit met de verdediging “omdat het zo lekker is”, wat ben je dan voor mens?