De Franse overheid wil de wolvenpopulatie laten groeien van 360 wolven nu naar 500 in 2023. De toestemming om de populatie te laten groeien heeft tot veel verzet van Franse boeren geleid, die bang zijn dat hun kuddes ten prooi vallen aan de wolven.

wolvenpopulatie
Frankrijk staat ondanks boze boeren groei wolvenpopulatie toe | © Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Door de jacht tijdens de jaren ’30 van de vorige eeuw is er lange tijd geen grijze wolf in Frankrijk te bekennen geweest totdat hij in 1992 via Italië weer terug kwam. Nu de Franse overheid de groei van de populatie wolven weer toestaat en er jaarlijks ‘slechts’ 10 procent van de populatie mag worden afgeschoten zijn de boeren in de Alpen en de Pyreneeën bang dat dit zorgt voor inkomensverlies door aanvallen van wolven op hun kuddes. Dit percentage kan oplopen tot 12 als er daadwerkelijk meer schapen worden doodgebeten en opgegeten door de wolven dan nu het geval is. Als protest hebben boeren in de stad Lyon honderden schapen de straat opgestuurd.

De ministers van Milieu en Landbouw, Nicolas Hulot en Stephane Travert laten weten dat zij “vertrouwen hebben in alle betrokkenen en lokale overheden wat betreft een samenwerking voor de langere termijn”.

Hulot, een bekende milieuactivist, heeft recent laat weten wat hij vindt van het afschieten van een deel van de wolvenpopulatie:

“Het maakt me ziek.”

Ondanks dat zegt hij te moeten accepteren dat deze maatregelen nodig zijn om rekening te houden met de zorgen van de boeren. De boeren komen overigens in aanmerking voor compensatie mocht hun kudde worden aangevallen door een wolf. Zij krijgen geld om hun kuddes te beschermen. De compensatie die zij kunnen krijgen is afhankelijk van hoe goed zij hun kuddes al hebben beschermd.

Wolven eten zo’n twee tot vier kilo vlees per dag en worden door de boeren verantwoordelijk gehouden voor de toename van het aantal dode schapen in de berggebieden. In 2016 zijn er volgens officiële cijfers 10.000 schapen gedood in de Alpen. De wolven jagen niet alleen op schapen, maar ook op everzwijnen, herten en huisdieren.

Bron: The Guardian ©AnimalsToday.nl Lianne Raat