Voor overheden, bedrijven en organisaties vormt de energiecrisis een financiële prikkel om te verduurzamen. Er wordt overgeschakeld naar duurzame manieren van vervoer, er wordt flink geïsoleerd en de zonnepanelen zijn niet aan te slepen. Maar niet in Frankrijk, want daar zet men een stap terug in de tijd door paarden in te zetten voor het inzamelen van afval, het vervoeren van kinderen en het bewerken van het land om zo de hoge energiekosten te drukken.
In het Franse dorpje Hennebont is de vrachtwagen ingeruild voor paard en wagen voor het ophalen van afval. Eén van de medewerkers van de gemeentelijke afvaldienst vindt het ophalen van afval met paard en wagen veel fijner dan met de vuilniswagen. Hij heeft geen last van vieze uitlaatgassen en lawaai en de mensen op straat zeggen hem vriendelijk gedag in plaats van dat ze naar hem claxonneren. Ook de inwoners van Hennebont verwelkomen de vuilnismannen die teruggrijpen naar vervoersmiddelen uit vroegere tijden.
Niet van deze tijd
Maar dat de paarden het net zo leuk vinden als de medewerkers van de vuilophaaldienst valt ten zeerste te betwijfelen. Het gebruik van dieren voor het ophalen van afval is niet meer van deze tijd. Daarnaast zijn er ook alternatieven voor de diesel slurpende vrachtwagens waarbij er géén gebruik hoeft te worden gemaakt van dieren. Zoals de Inzamelhelden die in Leiden met de fiets afval ophalen bij de horeca. Ook de elektrische vuilophaalwagens zijn aan een opmars bezig.
PERSBERICHT – InzamelHelden en ondernemers geven samen waarde aan afvalhttps://t.co/FOO2hPMq32 pic.twitter.com/5GAbXGLCQn
— Gemeente Leiden (@GemeenteLeiden) February 10, 2022
Niet alleen voor het ophalen van vuilnis worden paarden ingezet. Ook voor het naar school brengen van kinderen maken paard en wagen door de energiecrisis een comeback. De ‘schoolkar’ is in de plaats Vendargues zo populair dat er grote wachtlijsten zijn ontstaan van kinderen die te paard naar school willen worden gebracht. Onder hen zijn ook veel kinderen die op loop- of fietsafstand van school wonen. Ondanks dat de rit met de ‘schoolkar’ langer duurt dan wanneer zij op hun fiets naar school zouden gaan, geven ze de voorkeur aan de ouderwetse manier van vervoer. Veel van deze kinderen en hun ouders zullen deze vorm van vervoer als entertainment zien. Dieren zijn er niet ter vermaak van mensen en de schoolkarren zouden dan ook ingeruild moeten worden voor een stalen ros.
Openbaar vervoer
Het inzetten van paarden voor leerlingenvervoer en de gemeentelijke afvaldienst is al erg genoeg, maar daar blijft het helaas niet bij in Frankrijk. Paarden worden daarnaast ook ingezet voor ander kleinschalig openbaar vervoer, het ophalen van kerstbomen en de gemeentelijke groendienst. Eigenaren van wijngaarden en andere tuinbouwbedrijven zetten naast paarden ook ezels in. Lokale politici moedigen het gebruik van de werkpaarden aan onder mom van het is goed voor het milieu.
Franse steden gebruiken steeds vaker paard en kar om energiekosten te drukken: “Dit is de toekomst” https://t.co/fNyVGQYPFI
— HLN.BE (@HLN_BE) November 29, 2022
Misschien beter voor het milieu dan fossiele landbouwwerktuigen, maar voor de paarden is dit een crime. Waarom tien stappen terug in de tijd zetten als je ook een stap voorwaarts kan maken? Om dieren te behoeden voor een ellendig bestaan als werkpaard en tegelijkertijd te besparen op energiekosten zouden landbouwbedrijven over moeten schakelen op elektrische landbouwvoertuigen.
Bron:
- HLN.be
- Lees ook:
©AnimalsToday.nl Lianne Raat
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?