Dit is de Takahē, het grootste nog levende lid van de Ralfamilie. Het halve meter hoge, 4 kilo zware dier kan niet vliegen en komt alleen voor op Nieuw Zeeland.
Men dacht dat deze vogel eind 19e eeuw uitgestorven was, maar in 1948 werd het herontdekt in de Murchison mountains op het Zuider Eiland.
Ondanks dat het dier teruggevonden werd op Alpine weiden in de bergen is de Takahē van oorsprong een moerasvogel. Toen de eerste mensen in Nieuw Zeeland arriveerden, en de moerassen in landbouwgrond veranderden, werden de vogels gedwongen het hoger op te zoeken.
De zeevarende ontdekkingsreizigers en meeliftende dieren, die 3000 jaar geleden van West naar Oost uitwaaierden over de Pacific, veroorzaakten het uitsterven van zo’n 8.000 landvogelsoorten op de Micronesische, Melanesische en Polynesische eilanden, en Hawaï verloor 70% van haar landvogels.
Als een van de laatste eilanden werd Nieuw Zeeland bereikt. 1.000 Jaar geleden arriveerden de Maori hier. Ze jaagden op de Takahē voor voedsel en brachten honden met zich mee en de Polynesische rat, die een gevaar vormt voor eieren en jonge vogels.
Waar alle grote loopvogels, zoals de Moa, uitstierven en 57 op de grond nestelende zeevogelsoorten hun broedkolonies op Nieuw Zeeland verlieten, overleefde de Takahē.
Europese kolonisten introduceerden in de 19e eeuw nog meer dieren, zoals herten, die met de Takahē concurreren voor voedsel en de hermelijn, een geduchte jager. Waar veel dieren alsnog het onderspit delfden bleef de Takahē wonderbaarlijk stand houden.
Sinds de herontdekking is de Takahē uitgezet op diverse roofdiervrije eilandjes en op een daar zijn deze foto’s genomen.
Er zijn nu zo’n 250 exemplaren van de Takahē over.
Erwin Vermeulen is hoofdwerktuigkundige op een schip, fotograaf, vrijwilliger bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een eenogige kat, een kat met één nier en een dove en blinde hond.
©PiepVandaag.nl