In 2011 werd een geschatte 40 ton illegaal ivoor in beslag genomen, een recordjaar. Midden December 2012 stond de teller op 28 ton. Dit staat nog steeds voor duizenden dode olifanten.
Op 11 December nog werd meer dan 6 ton ivoor onderschept in Maleisië. De vracht kwam uit Togo en had als bestemming China. Azië en vooral China worden rijker en daardoor groeit daar de vraag naar prullaria gemaakt van ivoor, zoals eetstokjes, kammen, ringen etc. Daarnaast is er een toename van de invloed en investeringen van vooral China in Afrika, wat de deur verder opent voor een groei in de illegale handel in dieren en hun producten. Experts denken dat zeker 70% van het ivoor naar China gaat.
De Keniaanse containerhavenstad Mombase is slechts een van de uitvoerhavens. In de Golf van Guinee wordt ivoor rechtstreeks op Chinese vissersschepen geladen.
Net als bij bloeddiamanten voedt geld verdiend aan ivoor diverse conflicten in Afrika. Enkele van de meest beruchte strijdende groepen aldaar, zoals de Janjaweed uit Sudan, de Shabab uit Somalië en het Verzetsleger van de Heer (LRA) uit Centraal Afrika, financieren zich door de jacht op olifanten en smokkel van ivoor. In het Nationale Park Bouba N’Djida in Kameroen werden in Januari 2012 naar verluidt 450 olifanten gedood, door gewapende groepen uit Tsjaad en Sudan.
Maar ook slecht betaalde, op geld beluste regeringstroepen vullen hun salaris aan. In het Garamba nationale park in de Democratische Republiek Kongo werden in September 22 olifanten gedood in een slachting aangericht door, waarschijnlijk, het Ugandees regeringsleger.
In december riep de veiligheidsraad van de Verenigde Naties op tot een onderzoek naar de rol van de LRA in het stropen van Afrikaanse olifanten en het smokkelen van ivoor en beloofde Hillary Clinton om de zaak op het hoogste niveau met China te bespreken. Als dit al resultaat op levert, zal dit nog op tijd komen voor de olifant?
Het huidige bloedbad onder olifanten herinnert aan de jaren ’80, toen stropers meer dan de helft van alle Afrikaanse olifanten afslachtten, voordat de internationale gemeenschap tot een totale ban op de handel in ivoor besloot in 1989. In 1979 waren er nog een geschatte 1,3 miljoen olifanten in Afrika. Nu misschien een half miljoen.
Erwin Vermeulen is hoofdwerktuigkundige op een schip, fotograaf, vrijwilliger bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een eenogige kat, een kat met één nier en een dove en blinde hond.
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?