Door de lockdown zitten veel mensen thuis en proberen de verveling te bestrijden door een huisdier in huis te nemen, of meerdere. Sinds vorig jaar zien asielen een stijging in het aantal aanvragen om een hond of kat te adopteren. Maar ook konijnen, fretten of spinnen worden massaal in huis gehaald. Dibevo telde in Nederland 2 miljoen huisdieren meer in 2020 dan in 2019, een forse groei van 8 procent in één jaar. Met stip op de eerste plek staan vijvervissen, direct gevolgd door aquariumvissen, ook zang- en siervogels zijn in trek. Is deze stijging een zegen, of een risico?

lockdown
Forse stijging aantal huisdieren tijdens lockdown

Exoten

Dat mensen meer exoten of ongebruikelijke dieren in huis nemen, kan leiden tot problemen. Zo werd eerder deze maand een vrouw in Middelburg onaangenaam verrast door een rode rattenslang van 70 centimeter lang die zich in haar bed had verschanst. Stichting Dierenwelzijn Walcheren maakte al snel bekend dat het hier niet om een giftige slang ging, maar het zal je maar gebeuren! Nog gekker werd het toen bleek dat de slang niet door één eigenaar werd geclaimd, maar door vijf mensen die allemaal rapporteerden een slang kwijt te zijn. Nu staan slangen erom bekend meesters te zijn in ontsnappen, maar het gaat vaker mis met allerlei dieren. Soms leidt het tot een hereniging van het dier met de mens, maar het kan ook uitlopen op de vestiging van een nieuwe soort in de Nederlandse fauna. Een goed voorbeeld is de groene halsbandparkiet, afkomstig uit landen in Afrika en Azië, die sinds de eerste ontsnapping eind jaren 90 nu een vaste plek heeft veroverd in Nederland.

 

Verwende dieren

Uit een sterke behoefte aan gezelligheid, sociaal contact en knuffelen, schieten mensen hier en daar een beetje door in het verwennen van hun huisdier. Hele kamers worden omgevormd tot konijnenparadijs, en dierenwinkels doen goede zaken met de verkoop van snacks, speeltjes, hokken, kleertjes en wat voor accessoires dan ook. Dat geeft natuurlijk niks, zolang er ook ruimte blijft voor de behoeften van het dier. Want niet elk konijn zit te wachten op knuffels van de baas, en zou juist wel graag met een ander konijn de tuin omspitten. Honden willen graag op hun pootjes lopen in plaats van te worden gedragen, en weet iedereen echt wat een hamster het liefste doet?

En wat als corona de wereld uit is?

We hopen allemaal dat Covid-19 spoedig onder de duim is, en we weer onbeperkt naar buiten mogen om bij elkaar te zijn. Maar dat gaat betekenen dat mensen weer meer naar het werk toe gaan in plaats van thuis werken. Kinderen gaan weer naar school en sociale contacten gaan weer tijd en aandacht vergen. Het is te hopen dat er tijd overblijft voor het dier dat intussen zijn plek op de bank en in het gezin heeft veroverd. De puppy heeft nog steeds leiding nodig, de hond moet worden uitgelaten en de papegaai heeft nog steeds behoefte aan tegenspraak.

Tot slot enkele tips

De Dierenbescherming heeft tips op een rijtje gezet die kunnen helpen bij de beslissing om een hond in huis te nemen.

Denk bijvoorbeeld bij voorbaat al na over de verzorging na de lockdown, bedenk wat de hond nodig heeft aan spelletjes en uitdagingen en – superbelangrijk – weet waar je de hond vandaan haalt. Internet, en met name Marktplaats, is geen goede plek om een hond te kopen, het risico is te groot dat je er broodfok en illegale dierenhandel mee steunt, met ziekte en ellende bij zowel dier als baasje, als gevolg.

Nederlanders bestellen massaal puppy’s via rijdende puppywinkel

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée