De toller is een gezond ogende rashond, maar heeft zwaar te lijden onder erfelijke epilepsie. Onderzoek van Dier&Recht toont aan dat fokkers en de rasvereniging veel te weinig doen om deze ernstige ziekte uit te bannen. Diverse leden van de Tweede Kamer tonen zich geschokt over weer een schandaal met rashonden. Tweede Kamerlid Moorlag (PvdA) stelde naar aanleiding van het rapport van Dier&Recht kritische vragen aan de minister over het onderwerp.
Veel rashonden lijden aan erfelijke epilepsie door inteelt. Dat is het geval bij bijvoorbeeld bordercollies, Sint-bernards, Drentsche patrijshonden en zoals blijkt, ook bij tollers (Nova Scotia duck tolling retriever). De ziekte veroorzaakt veel ellende voor de hond en de eigenaar. Epilepsie kan dodelijk zijn en is niet te genezen, dus moet het met zorgvuldig fokbeleid worden voorkomen. Helaas weigeren veel rasverenigingen goede fokregels op te stellen. Toch is dit wettelijk verplicht: het Besluit houders van dieren schrijft voor dat een fokker al het mogelijke doet om ziekte bij de nakomelingen te voorkomen.
Fokken met zieke honden
Meerdere fokkers aangesloten bij de rasvereniging van tollers lappen de wet aan hun laars. Ze fokken door met ouderdieren die epilepsie overdragen aan hun nakomelingen. Dit is onverantwoord en een garantie op verdere verspreiding van de ziekte. Veel dieren waarmee gefokt wordt, hebben broers, zussen of nakomelingen die lijden aan epilepsie of eraan zijn overleden.
Eigenaren van tollers met epilepsie benaderden Dier&Recht met klachten over het gevaarlijke fokbeleid en het gebrek aan actie van de fokkers. Met dierenartsverklaringen en videobeelden lieten ze zien hoe de ziekte in het ras huishoudt.
.
.
Kelly Kessen, als dierenarts verbonden aan Dier&Recht:
“Het is misdadig dat mensen willens en wetens zieke honden blijven fokken. Wat ons betreft worden zowel fokkers als de rasvereniging bestraft voor dierenmishandeling.”
Voorkom erfelijke ziektes als epilepsie
Dier&Recht is een petitie gestart en wil via politieke weg duidelijke regels afdwingen om erfelijke ziektes als epilepsie te voorkomen. Ook pleit ze voor een openbare databank waarin de ziektes bij rashonden vastgelegd worden, zodat zieke honden en honden met een hoog risico op een ziekte niet meer ingezet worden voor de fok.
Bron:
- Persbericht Dier&Recht