De Finse Voedselautoriteit heeft opdracht gegeven tot het doden van alle vossen en wasbeerhonden op pelsdierfokkerijen waar vogelgriep is vastgesteld. Dat betekent het einde voor 109.000 vossen en 6.000 wasbeerhonden.

Finland pelsfokkerij
Foto: publiek domein

Het besluit van de Finse Voedselautoriteit om ruim 115.000 dieren af te maken volgt een eerder bevel uit augustus om dieren op besmette pelsdierfokkerijen in Finland te doden. Toen werden 50.000 nertsen, 79.000 vossen en 6.000 wasbeerhonden gedood.

Naderende griepseizoen

Voorheen werd het afmaken van de dieren per geval bekeken, maar wegens het naderende griepseizoen wil de Voedselautoriteit de kans op een nieuw coronavirus voorkomen. De autoriteiten zijn bang dat als de dieren met het vogelgriepvirus in contact komen met het griepvirus waar mensen last van hebben, het virus gemakkelijker kan muteren.

#GNvdD: Verbod op pelsdierfokkerijen Litouwen

Zoönotische ziekten

Finland is een groot bontproducerend land in Europa met meer dan 500 boerderijen voor nertsen, vossen en wasbeerhonden. Annabella McIntosh, campagnevoerder voor wilde dieren bij dierenwelzijnsorganisatie Viervoeters, zegt:

“Bonthouderij hoort niet thuis in een moderne samenleving en economie.”

Maar volgens McIntosh is Finland slechts het topje van de ijsberg. “Wat we de afgelopen maanden in Finland hebben gezien onderstreept de absolute noodzaak van een EU-verbod op pelsdierfokkerijen”, voegde ze eraan toe. “De bontfokkerij zou in dezelfde categorie van risicovolle praktijken (voor de menselijke gezondheid) moeten vallen als de handel in bushmeat en de markten voor levende dieren.”

Dat komt omdat bontfokkerijen een broedplaats voor zoöntische ziekten zijn. De organisatie roept daarom op voor een mondiale aanpak tegen de bontindustrie. Volgens de Wereldorganisatie voor Diergezondheid hadden tegen eind 2022 zevenenzestig landen verspreid over vijf continenten uitbraken van vogelgriep gemeld.

Vreselijke omstandigheden

De Finse dierenbeschermingsorganisatie Oikeutta eläimille (Rechtvaardigheid voor Dieren) bracht beeldmateriaal naar buiten over de slechte veiligheidsmaatregelen en vreselijke omstandigheden op de Finse pelsdierfokkerijen waar dieren geruimd werden. Zo is op beelden te zien dat werknemers van de fokkerijen maskers op hun kin dragen terwijl ze de dieren voeren of helemaal geen maskers of beschermende kleding dragen. Ook zijn op foto’s dode en gekannibaliseerde dieren te zien die in kleine, verlaten kooien zijn achtergelaten. Andere dieren lijden zichtbaar.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma