Illegale visvangst is mede op de Filippijnen een groot probleem. Gerlie Menchie Alpajora trad op tegen illegale vispraktijken en moest deze strijd eind juli met haar leven bekopen.

vermoord
Alpajora zette zich in tegen illegale visvangst | Foto credit: TheAnimalDay.org via Compfight cc

Gerlie Menchie Alpajora voerde campagne tegen illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IUUF) in de stad Sagnay in Camarines Sur. Haar werk heeft vele illegale vissers achter de tralies gebracht. Maar op 29 juli werd ze in haar woning vermoord. Haar dood heeft vermoedelijk rechtstreeks te maken met haar werk, haar inzet tegen illegale visserij. Als erkenning voor haar moed kende het World Wide Fund for Nature (WWF-Filippijnen) haar postuum de Hero of the Environment award toe.

Voorzitter en CEO van WWF-Filippijnen Joel Palma bedankte Alpajora voor haar toewijding en haar tomeloze inzet en beloofde haar werk onvermoeibaar voort te zetten:

“We blijven illegale praktijken aan de kaak stellen. We verloren een betrokken bondgenote in de strijd, maar we zullen deze in haar nagedachtenis voortzetten. Haar offer is niet voor niets geweest.”

Alpajora werd op 29 juli doodgeschoten in haar eigen huis. Ze ontving al eerder tegenwerking in haar werk en een week voor haar dood ontving ze doodsbedreigingen van de familie van een illegale visser die mede door haar toedoen gearresteerd werd. Alpajora, een 33-jarige moeder van twee kinderen, was ook actief betrokken bij het Partnership Programme WWF-Filippijnen ‘Towards Sustainable Tuna’ (PPTST). Het initiatief werkt samen met private en publieke instanties om tonijnbestanden duurzaam te beheren in het gebied. De geelvintonijn is de meest gewilde vissoort in deze regio en daarmee ook de vis waar het meeste geld mee gemoeid is. De Hero of the Environment award werd in 2009 ingesteld om mensen te eren die zich op bijzondere wijze inzetten voor het milieu. De award zal overhandigd worden aan de nabestaanden van Alpajora.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema