Jakarta Animal Aid Network (JAAN) werkt voortdurend aan onderzoek naar de illegale dierenhandel en het opsporen van de handelaren. Dieren worden in beslag genomen en door JAAN verzorgd en de handelaren proberen wij achter tralies te krijgen. Dankzij onze nauwe samenwerking met een actieve, nieuwe politie-eenheid op het gebied van dierenhandel, hebben we de laatste maanden enorm veel handelaren kunnen oppakken. De dieren uit de kooien, de handelaren erin. De meest bizarre en trieste gevallen die we zijn tegengekomen in de afgelopen maand zijn toch wel de Duitser met de bewegende onderbroek en de vrouw in haar jurk waaronder aan haar benen vastgebonden gibbons zaten.
In oktober liep een Duitser genaamd H. Pelz door de beveiliging op het vliegveld. Hij gaf zijn tas netjes af bij de röntgenscan, waarna hij zelf rustig door het ‘poortje’ liep. De beveiliging knikte goedkeurend en Pelz pakte zijn tas, toen plotseling zijn onderbroek gekke sprongen maakte. De beveiligingsagenten waren behoorlijk onder de indruk van deze groot geschapen Duitser en riepen hem apart, waarna zij 8 zeer bijzondere, uit Borneo afkomstige, ‘oorloze varanen’ (Lanthanotus borneensis) aantroffen in zijn onderbroek! De dieren werden in beslag genomen en de Duitser mocht zijn onderbroek weer aantrekken. De man wordt nu vastgehouden en berecht op het politiebureau in Jakarta. Als hij naar Duitsland zou worden gebracht zou hem geen straf wachten, omdat de varanen een nieuw ontdekte soort zijn en nog niet zijn opgenomen in het internationale handelsverdrag!
De nieuw ontdekte varanen zijn het slachtoffer van reptielenverzamelaars in Europa die de dieren weer doorverkopen aan dierenwinkels door heel Europa. Deze dierenwinkels zijn verantwoordelijk voor de illegale dierenhandel!
Een zeer trieste inbeslagname vond twee weken geleden plaats. Een jonge vrouwuit Koeweit liep in een ruim vallende jurk door de beveiliging op het internationale vliegveld Soekarno Hatta. De beveiligers ontdekten niets bijzonders, tot zij voorover boog om haar tas te pakken: er bewoog iets op haar dijbeen, waarna de vrouw apart werd geroepen voor fouillering. De beveiligingsbeambte slaakte een kreet toen zij twee hoofdjes voelde aan beide zijden van het lichaam! Dit bleken twee babygibbons te zijn, met sterk duct tape en verband vastgebonden op de benen van de vrouw. Toen het JAAN-team de arme, fragiele zieltjes kwam ophalen brak er nog een hevige discussie uit met de beambte van het ministerie van Bosbouw in dienst, die “de arme vrouw” door wilde laten vliegen naar Koeweit. Maar gelukkig kwam het politieteam waar JAAN mee samenwerkt ook en nam de vrouw onmiddellijk mee naar het bureau voor verhoor. De babygibbons waren erg zwak en keken ons met hun prachtige grote ogen verdrietig en onbegrijpend aan. Voor één gibbon kwamhulp te laat. Onderweg naar het opvangcentrum stierf hij.
In oktober heeft JAAN samen met de nationale politie ook een inbeslagname gedaan bij een handelaar in zeeschildpaddenvlees en -schilden. De handelaar had ook 90 gedroogde en zeer bedreigde zeepaardjes liggen, klaar voor de verkoop.
De illegale handel in wilde dieren is gelukkig eindelijk omhoog geschoven op de agenda van de Indonesische regering. In de maand november zijn nog 7 dierenhandelaren opgepakt, waaronder een overheidsambtenaar van de quarantaine op het internationale vliegveld Soekarno Hatta. Deze persoon, B., regelde dat de verhandelde dieren rechtstreeks in vliegtuigen terechtkwamen zonder enige controle. Tijdens de persconferentie, gehouden op donderdag 18 november jongstleden, werden deze handelaren en een aantal in beslag genomen dieren te kijk gesteld aan de media, en dus aan het Indonesische publiek, om te laten zien dat de illegale handelaren in wilde dieren nu hard worden aangepakt in Indonesië.
Femke den Haas is doktersassistente en medeoprichtster van stichting Jakarta Animal Aid Network (JAAN). JAAN heeft verschillende doorlopende projecten zoals het roofvogel-rehabilitatiecentrum, de opvang van ex-dansaapjes, verzorging van werkpaarden, een campagne voor de vrijheid van dolfijnen in samenwerking met Ric ‘O Barry en een plastic-recycle project.
©PiepVandaag.nl