Dennis is een orang-oetan wees die slachtoffer werd van de palmolie-industrie en werd gered uit de handen van een dierenhandelaar, samen met een hele hoop andere diersoorten. Dennis’ moeder werd gedood in een palmolieplantage zodat Dennis meegenomen kon worden voor de handel in exotische huisdieren. Door de palmolie-industrie worden orang-oetans gezien als ongedierte. Ondertussen nemen de plantages in rap tempo het originele leefgebied van de dieren steeds meer in.
Dennis staat nu symbool voor alle slachtoffers van de palmolie-industrie en om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie in Indonesië en het gebruik van palmolie aan de kaak te stellen is de campagne ‘Save Dennis’ (#SaveDennis) gestart.
Samen met portretfotograaf Ted van der Hulst heeft Jakarta Animal Aid Network (JAAN) een fotoboek gemaakt over het leven en de voortgang van Dennis bij het SOCP opvangcentrum gemaakt. Het is 5 voor 12, want elk uur wordt regenwoud gekapt ter grootte van zo’n 300 (!) voetbalvelden. Het regenwoud herbergt eindeloos veel plant- en diersoorten. Vele soorten zijn ernstig met uitsterven bedreigd en iedere dag sterven daadwerkelijk vele planten- en diersoorten uit! Deze dieren en planten hebben allemaal hun eigen belangrijke functies in het ecosysteem. Zo zijn veel dieren in het regenwoud zadenverspreiders van (fruit)planten. Ook leven er veel planten met een geneeskrachtige functie, en waarschijnlijk nog een heleboel waarvan de geneeskracht nog niet is ontdekt.
Wanneer de regenwouden weg zijn, is dit ook een bedreiging voor de mensheid. De regenwouden zetten de CO2 in de lucht om in zuurstof. Wanneer deze CO2 niet meer opgenomen wordt, versterkt dit het broeikaseffect/klimaatverandering. Het Great Barrier Reef is bijvoorbeeld door de verhoogde CO2 in het water al onherstelbaar beschadigd. Het water is verzuurd geraakt en veel dieren die daar ook wonen, sterven uit.
Maar… het hardhout is een gouden handel en de overgebleven kale vlaktes worden snel omgetoverd in palmolie-plantages. Palmolie is zeer goedkoop en wordt in eindeloos veel dagelijkse producten verwerkt. Denk aan brood, koek, snoep, sauzen, broodbeleg, dierenvoeding, cosmetica, huishoudmiddelen, biodiesel enzovoort. Palmolie is de nummer 1 gebruikte plantaardige olie en Nederland is een van de grootste importeurs. In de afgelopen 50 jaar is meer dan de helft van alle regenwouden op aarde verdwenen. En ondanks pogingen van multinationals duurzame palmolie te laten produceren, blijven de bossen in rap tempo gekapt worden.
Met het fotoboek ‘Dennis’ vragen we aandacht voor de campagne #SaveDennis. We vragen mensen op te letten op wat ze kopen en zichzelf uit te dagen om palmolie te vermijden. Daarnaast hebben we een internationaal keurmerk opgezet waar bedrijven zich voor kunnen aanmelden wanneer hun producten palmolievrij worden geproduceerd. Bedrijven die gecertificeerd zijn als palmolievrij mogen het internationale logo ‘Palm Oil Free’ op hun producten zetten. Dit initiatief staat nog in kinderschoenen, maar we merken door de aanmeldingen door verschillende bedrijven uit verschillende landen dat er interesse is in het label.
We zullen het boek samen met ambassadeur en tv-presentator Dennis Weening presenteren op donderdag 27 oktober om 20 uur in Restaurant Pavlov in Den Haag. We nodigen iedereen van harte uit om deze belangrijke presentatie bij te wonen. Wil je erbij zijn? Stuur dan een email naar info@gopalmoilfree.com en dan zetten we je op de gastenlijst. Kun je er niet bij zijn, maar wil je het boek bestellen? Dat kan via deze link.
Femke den Haas is doktersassistente en medeoprichtster van stichting Jakarta Animal Aid Network (JAAN). JAAN heeft verschillende doorlopende projecten zoals het roofvogel-rehabilitatiecentrum, de opvang van ex-dansaapjes, verzorging van werkpaarden, een campagne voor de vrijheid van dolfijnen in samenwerking met Ric ‘O Barry en een plastic-recycle project.
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Eigenlijk moeten we het mensen ras uitroeien hard maar waar wijhelpen de aarde naar de verdommenis Aart