Nadat ik in mijn blog het katje in België, dat volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dood moet omdat de importregels zijn overtreden, afzette tegen de enorme aantallen brookfokpuppy’s die niet ingeënt uit Oost-Europa ons land binnenkomen, kreeg ik veel vragen over de symboolpolitiek van het FAVV.

FAVV versus kitten Lee
Een katje in België moet dood omdat de importregels zijn overtreden | Foto (illustratief): publiek domein

Nog even ter herinnering. De Belgische studente Selena Ali heeft illegaal een kitten genaamd Lee uit Peru in België geïmporteerd, waarbij de importregels werden overtreden. In België bestaat geen mogelijkheid om zo’n dier in quarantaine te doen en dus wordt het afgemaakt, of teruggestuurd naar het land van herkomst.

Het doel van de Belgische overheid is gevaar voor de volksgezondheid en diergezondheid te voorkomen. En dat is terecht natuurlijk. Maar in dit geval is er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid, noch de diergezondheid in België (of welk ander land dan ook).

Kitten Lee is namelijk, naast overige kattenziekten, op 24 maart 2020 ook specifiek gevaccineerd tegen hondsdolheid, rabiës. Dat was ruim op tijd om voldoende afweerstoffen op te bouwen, zoals vereist wordt als je in Europa de grens met je dier wilt passeren. Een dier moet minimaal 4 weken voor vertrek naar het buitenland gevaccineerd zijn tegen rabiës. Hondsdolheid is een voor de mens gevaarlijke zoönose en zeer besmettelijk.
.

Zeer besmettelijk parvovirus bij puppyhandelaar in Diessen

.
Kitten Lee geen enkel risico

Om er zeker van te zijn dat de enting ook goed is aangeslagen is er bloed afgenomen van het katje en in het Nationaal Referentie Laboratorium voor rabiës in Brussel (NRL/NRC Rabiës) getest op de aanwezigheid van antilichamen. De uitslag laat zien dat het dier meer dan voldoende antilichamen heeft opgebouwd tegen hondsdolheid en dus beschermd is.

De conclusie is daarmee zonder meer te trekken dat kitten Lee geen enkel gevaar oplevert voor de volksgezondheid of voor de diergezondheid. Daarmee zijn de argumenten van het FAVV ontkracht en niet langer van toepassing. Zelfs een quarantaineperiode zou in dit geval onzinnig zijn, omdat al aangetoond is dat het diertje geen enkel, maar dan ook geen enkel risico vormt.
.

Karen’s blog: 1 kitten versus honderdduizend honden

.
Symboolpolitiek FAVV

Dit in tegenstelling tot die tienduizenden niet ingeënte puppy’s, die door meedogenloze handelaren zowel in Nederland als in België uit Oost-Europa worden geïmporteerd en waarop geen enkel toezicht wordt gehouden door de instanties. Het FAVV, vergelijkbaar met onze NVWA, bedrijft klaarblijkelijk liever symboolpolitiek dan de wet te handhaven daar waar dat werkelijk nodig is.
.

  • Lees ook:

Karen’s blog: Help jij mee de handel in puppy’s te stoppen?

.
©AnimalsToday.nl Karen Soeters