Op het eiland Viðoy, onderdeel van de Deense Faeröer-eilandengroep, is afgelopen week de grindadráp begonnen: de jaarlijkse griendjacht van de Faeröerders. Bij de eerste slachtpartij doodden de eilandbewoners 30 tot 50 grienden op bloedige wijze.
De inwoners van de Faeröer organiseren deze jachtpartij elke zomer. De bevolking vindt dat het eten van het vlees bij hun eetcultuur hoort. Ondanks protesten van diverse dierenrechtenorganisaties tegen deze onnodige wreedheden, en het feit dat uit onderzoek van de Faeröerse Chief Medical Officer is gebleken dat het eten van grienden helemaal niet gezond is, heeft de regering van de Faeröer de jacht nog steeds niet verboden.
Weerloos gestrand
De jacht werd ingezet toen een groep inwoners van Viðoy in de ochtend een school van 100-150 grienden waarnam bij het eiland Svínoy. Met een aantal boten joegen de Faeröerders de groep 11 kilometer op, totdat ze strandden in de branding van Hvannasund, op Viðoy. Daar maakten de inwoners de dieren af. Volgens de plaatselijke media ging het om 30 tot 50 grienden.
Campagne van Sea Shepherd
Sea Shepherd doet er alles aan om deze nodeloze slachtpraktijken te stoppen, onder andere met een campagne die zich specifiek richt op de bescherming van grienden: ‘Operation Bloody Fjords‘. Maar in 2015 ontzegde Denemarken, tegen de letter van de wet in, het internationale Sea Shepherd-team op de Bob Barker de toegang tot de Faeröer-eilanden. Campagneleider Geert Vons zegt hierover:
“De Deense en Faeröerse overheden proberen de griendjacht uit alle macht voor de buitenwereld te verbergen door de teams van Sea Shepherd de toegang tot de eilanden te weigeren. En dat is dus precies de reden waarom we de internationale berichtgeving over deze praktijken blijven stimuleren, zodat er een einde komt aan deze bloederige, wrede jachtpartijen.”
Autoriteiten aanspreken
In 2016 heeft de eilandengroep een nieuwe wet aangenomen waardoor alle Sea Shepherd-vrijwilligers een visum nodig hebben om naar de eilanden te reizen. Sea Shepherd heeft daarop een andere strategie gekozen in de strijd tegen de grindadráp. Met Operation Bloody Fjords richt Sea Shepherd zijn pijlen op de Faeröerse en Deense autoriteiten die deze volkomen achterhaalde traditie blijven promoten.
Bron ©PiepVandaag.nl Anne Douqué
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Hoe laten ze dit nog gebeuren stop er aub mee