Facebook blijft een lucratief platform voor de handel in bedreigde wilde dieren ondanks een belofte van het bedrijf om de handel tegen te gaan. Dat concludeert het online campagnenetwerk Avaaz uit onderzoek.
Ondanks de belofte van techgigant Facebook om de illegale handel te helpen bestrijden, blijft het online platform een grote marktplaats voor de online handel in wilde dieren. Dat blijkt uit onderzoek van non-profit organisatie Avaaz.
Tijgerwelpen, dwergzijdeaapjes, luipaarden en Afrikaanse grijze papegaaien behoren tot de lijst van bedreigde diersoorten die onderzoekers van Avaaz op Facebook-pagina’s en in andere openbare groepen vonden. Vier onderzoekers van Avaaz voerden zoektermen in als ‘exotische huisdieren’ en ‘apen te koop’ in het Engels, Spaans en Portugees. Binnen een paar clicks vonden de onderzoekers 129 potentieel schadelijke pagina’s. In dergelijke berichten werden cheeta’s, apen, leeuwenwelpen en slagtanden van olifanten verkocht of gezocht.
Facebook is a thriving marketplace for illegal wildlife trade, allowing “frightening” volumes of trafficking of endangered species.https://t.co/Lvt0hnYJUI
— Liz Cabrera Holtz (@endanimaltrade) April 18, 2022
Het gemak waarmee gebruikers naar deze sites werden verwezen, suggereert dat de algoritmen van Facebook niet overeenkomen met het beleid of de publieke inzet tegen de illegale handel. Volgens het rapport verwijderde Facebook bovendien maar 13 procent van de verdachte berichten voordat de onderzoekers die rapporteerden. Verder verwijderde Facebook na een week. 43 procent van de berichten die met de ‘post rapporteren’-tool gerapporteerd werden.
Gretchen Peters, uitvoerend directeur van de Alliance to Counter Crime Online – een organisatie die zich inzet om gevaarlijke georganiseerde misdaadactiviteiten van sociale-mediaplatforms te weren – zegt het volgende over Facebook en illegale handel:
“In plaats van de gegevens te gebruiken om de handel in wilde dieren en planten te bestrijden, helpen hun algoritmen criminelen om hun bedrijf te laten groeien.”
Facebook populair platform
De illegale handel in wilde dieren is een miljardenindustrie en de op drie na grootste illegale transnationale activiteit ter wereld. De gevolgen zijn groot: naast dierenmishandeling en het in gevaar brengen van diersoorten en ecosystemen, vergemakkelijkt de industrie de overdracht van zoönotische ziekten, zoals het coronavirus, ebola of de vogelgriep. Daarom richtte Facebook in 2018 samen met experts als World Wide Fund for Nature (WWF) een coalitie op om een einde te maken aan de illegale handel in wilde dieren, met als doel een vermindering met 80 procent te bereiken in 2020. Maar hoewel het bedrijf zegt vooruitgang te hebben geboekt, suggereert het recentelijk verschenen rapport van Avaaz dus dat Facebook een populair platform blijft voor dierenhandelaren.
Facebook remains a thriving marketplace for online wildlife trafficking despite the tech giant’s pledge to help combat the illegal trade. Tiger cubs, leopards, & ocelots were among the endangered animals that researchers found on FB pages & public groups. https://t.co/4DOTGX7gqW pic.twitter.com/Lgqz9awMTL
— Global Sanctuary for Elephants (@GlobalElephants) April 13, 2022
Beleid versterken
In een verklaring trekt Meta – moederbedrijf van Facebook – de validiteit van de methodologie en de steekproefomvang van het onderzoek in twijfel. Het bedrijf verklaart dat de resultaten niet overeenkomen met het verrichte werk voor de bestrijding van de handel. Zo heeft het bedrijf pop-up waarschuwingen ingezet om mensen te ontmoedigen deel te nemen aan deze handel. Met hun maatregelen heeft Meta naar eigen zeggen meer dan 1.900 app-groepen verwijderd waar wilde dieren werden verhandeld.
Toch stelt Avaaz dat deze maatregelen onder de maat zijn en roept het Facebook op om hun beleid te versterken en beter te handhaven om daadwerkelijk een einde te maken aan de handel in wilde dieren en planten.
Zo spoort Avaaz Facebook aan bepaalde zoekresultaten te beperken en hun algoritmen aan te passen. Maar ook zou het bedrijf beter moeten samenwerken met wetshandhavings- en overheidsinstanties om de online handel in wilde dieren en planten te bestrijden.
Bron:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?