Ezels in Afrika, Azië en Zuid-Amerika worden massaal afgeslacht om van de huid een traditioneel Chinees geneesmiddel te maken. De vraag naar dit middel is de laatste tijd enorm toegenomen en dat heeft afgelopen jaar naar schatting 1,8 miljoen ezels het leven gekost.

ezels
Ezels massaal geslacht voor hun huid | Foto: publiek domein

Het middel met de naam ‘ejiao’ wordt gemaakt uit gelatine, die gewonnen wordt uit de huiden van de ezels. Volgens de traditionele geneeskunst in China zou het werken tegen bloedingen, duizelingen, slapeloosheid en een droge hoest. Het middel wordt ook wel gemaakt uit de huid van muilezels, paarden, kamelen en varkens, maar volgens de traditie zijn alleen ezels echt geschikt. Er zijn zelfs berichten dat namaak ejiao gewonnen wordt uit oude schoenen (bron: Wikipedia).

ezels
Ejiao als ruw product | Foto: Deadkid dk/Wikimedia

Gekocht en gestolen
Omdat de vraag naar ejiao opeens enorm is gestegen en daarmee ook de prijs, worden ezels in Afrika, Azië en Zuid-Amerika op grote schaal opgekocht voor export, maar ook gestolen en illegaal geslacht. Dit gaat gepaard met veel dierenleed, en ook vormt deze handel een grote bedreiging voor gemeenschappen waar ezels gebruikt worden als last- en werkdier. Om deze reden hebben landen als Mali, Burkina Faso, Niger en Senegal vorig jaar de export van ezels en ezelhuiden verboden.

Geloof
De smaak van ejiao wordt omschreven als zoet. Vaak wordt de gelatine vermengd met andere natuurproducten, en ook zijn er snacks in de handel die het middel bevatten. Als geneesmiddel wordt het verkocht in de vorm van pillen, drankjes en smeermiddeltjes.

Of ejiao daadwerkelijk een geneeskrachtige werking heeft is nog nooit bewezen. Net als bij neushoornhoorn, bestaande uit keratine (net als onze nagels), wordt er veel geloof gehecht aan dergelijke producten, zonder dat er een wetenschappelijke basis voor is. Vergelijkbaar daarmee is de traditie bij bepaald Afrikaanse stammen dat de staart van de kordofangiraf een statussymbool is en als bruidsschat wordt gebruikt, wat weer resulteert in het afslachten van deze zeldzame soort door stropers.

ezels
Foto: Eric dane/Wikimedia

Opnieuw zijn dieren massaal het slachtoffer van menselijk handelen, zonder dat er ook maar één reden voor is. Daar komt bij dat arme gemeenschappen in Afrika hun ezels hard nodig hebben, bijvoorbeeld om water te halen of voor het vervoer van brandhout. En zo ruïneert een twijfelachtige Chinese traditie, die gerust een bijgeloof genoemd mag worden, het leven van miljoenen dieren, en van mensen die voor hun bestaan afhankelijk zijn van de ezels.

Bronnen: The Donkey Sanctuary, BBC ©PiepVandaag.nl Bart van Riel