Het controversiele feest “Peropalo” in het dorp Villanueva de la Vera in Spanje vond plaats op 9 februari, zoals ieder jaar op de tweede dinsdag van Carnaval. Dit feest, dat de status van Interessante Toeristische Trekpleister in de regio heeft, omvat het voor verraad veroordelen, mishandelen en in brand steken van een pop zo groot als een mens. Een ezel wordt gebruikt om de pop die de verrader moet voorstellen te dragen vlak voor het moment dat er een vonnis wordt uitgesproken.
Controversieel
De viering van El Peropalo is controversieel in Spanje omdat de ezel mishandeld wordt tijdens het evenement. De ezel die vorig jaar gebruikt werd, Felipe, viel acht keer tijdens de optocht en een rapport van de dierenarts gaf aan dat hij leed aan uitdroging, schade aan spierweefsel, schade aan de nieren en een hoog stressniveau. Volgens artikel 337 van het strafrecht is er hier sprake van dierenmishandeling en een overtreding volgens de dierenbeschermingswet van de deelstaat van Extremadura. In het verleden was het vrij normaal om de ezel zwaar te mishandelen, vaak met dodelijke gevolgen.
Ezel Felipe naar een opvang
Ezel Felipe werd gedurende vijf jaar lang gebruikt tijdens El Peropalo. Felipe is nu gered door een organisatie die ezels en muilezels opvangt in Spanje, de organisatie El Refugio del Burrito in het zuidelijke Málaga. Op 28 januari zette de gemeente Villanueva de la Vera eindelijk de stap om Felipe over te dragen. Dit kwam omdat Felipe niet meer aan de voorwaarden voldoet voor deelname aan de optocht en het beter was voor het welzijn van Felipe om naar een opvang te gaan. El Refugio del Burrito gaf aan dat Felipe lijdt aan een chronische hoefbevangenheid waardoor hij moeilijk kan lopen en pijn heeft. De opvang betreurt het dat er een ezelin wordt gebruikt voor de optocht van dit jaar.
Verzoek tot einde dierenleed
El Refugio del Burrito kwam met een voorstel om tijdens de optocht een houten ezel te gebruiken. In het geval dat de gemeente toch het feest wil houden met een echte ezel, dan verzoeken ze dat de benodigde maatregelen worden genomen om het welzijn van het dier te garanderen.
Als reactie op dit voorstel gaf de gemeente aan dat de kritiek vanuit dierenwelzijnsorganisaties niet geldig is, omdat de ezels die bij de optochten worden ingezet niet zouden lijden. De optocht met de ezel van dit jaar duurde 50 minuten en volgens de gemeente zijn er geen incidenten geweest. De ezelin is uiteindelijk teruggebracht naar het erf waar ze de rest van het jaar verblijft.
Bronnen: Efeverde.com & Agencias.abc.es ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ik heb onlangs een hond uit Spanje geadopteerd…ook zij is het slachtoffer geweest van de slechtheid van sommige mensen. Mijn aanvankelijke liefde voor het land Spanje is gedraaid naar afkeer,ik wil daar echt nooit meer naar toe ( tenzij ik ooit de kans krijg en de middelen heb om me daar in te zetten voor dieren) zolang de Spaanse overheid geen werk maakt van de uitbouw van dierenrechten en de daadwerkelijke bestraffing van dierenmishandelaars.
Stop ook deze wreedheid!
No es mi fiesta 😢walgelijk xxxx
Stop this cruelty!!!