De Paardenmarkt Zuidlaren moet dierenwelzijn serieus gaan nemen en het ondertekende Protocol Welzijn Paardenmarkten daadwerkelijk gaan naleven. Deze oproep doet Eyes on Animals na haar dierenwelzijninspectie op de markt van 15 oktober. De paardenmarktorganisatie had –terwijl zij meer dan 2000 paarden verwachtte– maar één dierenarts ingehuurd die slechts beperkte tijd aanwezig was. Ook werden enkele trekpaarden met een (verboden) gecoupeerde staart toegelaten, waren enkele tientallen pony’s sterk vermagerd en kreeg het merendeel van de paarden geen drinken.
“Dit Protocol Paardenwelzijn moet geen dode letter blijven.”
Twee (vrijwillige) inspectieteams van Eyes on Animals losten elkaar af zodat wij vanaf circa 1 uur ’s nachts tot 16:45 ’s middags aanwezig konden zijn op de paardenmarkt in het Drentse Zuidlaren. Daar waren dit jaar 1679 paarden en 10 ezels aanwezig – ruim 600 paarden minder dan de organisatie zei te verwachten. Dit zorgde ervoor dat de paarden in ieder geval genoeg staruimte hadden.
Jonge veulens en kruising zebra
Trucks en trailers kwamen niet alleen uit Nederland, maar ook uit onder meer Spanje, Polen en Engeland. Opvallend was dat er veel veulens en jaarlingen aanwezig waren: sommige veulens nog maar net afgespeend, hetgeen te zien was aan de pogingen om onder elkaars buiken naar melk te zoeken. Opvallend was de aanwezigheid van een kruising (hybride) zebra. Deze werd verkocht naar het buitenland. Vanaf januari 2014 gaat de zogenaamde ‘Positieflijst voor te houden zoogdieren’ gelden, en wordt het verboden om in Nederland steppezebra’s te houden, omdat het zeer moeilijk is om in de natuurlijke gedragsbehoeften van dit wilde dier te voorzien. Naar verwachting zullen kruisingen ook onder dit verbod vallen. Eyes on Animals vindt het een aandachtspunt voor dierenwelzijnstoezichthouders om te kijken of particulieren met (kruising)zebra’s de komende tijd ‘van hun dieren af willen’ via paardenmarkten. Niet alleen ‘pure’ zebra’s, maar ook de kruisingen hebben de ‘wilde’ kenmerken dat ze erg temperamentvol zijn, erg lijden onder stress en daardoor agressief kunnen worden.
Risico’s van gebrekkig toezicht
Gelukkig hebben de Eyes on Animals-inspecteurs geen mishandelingen gezien, hoewel er regelmatig ruw met de paarden werd omgegaan. Het uitladen van paarden verliep veelal onrustig, mede doordat het lawaai van de kermis paarden deed schrikken. Zorgwekkend is dat de organisatie Zuidlaren het toezicht op dierenwelzijn onvoldoende heeft gewaarborgd. Dit brengt risico’s met zich mee als een paard medische hulp nodig heeft of als er een mishandeling zou plaatsvinden.
Geen eerste (paarden)hulp
Eén incident illustreerde dit; rond 03.00 ’s nachts uur steigerde een paard tegen een boom, viel op de grond en hing zichzelf bijna op. Omstanders sneden het touw los en bedekten hem met stro. Het duurde lang voordat Eyes on Animals iemand van de organisatie kon vinden: een dierenarts van de organisatie was niet aanwezig. Die werd gebeld en arriveerde pas om 04.00 uur. Bijna een uur lang lag het paard in de regen op de grond, voordat het uit eigen kracht weer kon opstaan. Pas om 05.00 uur kwamen er andere dierenartsen en twee dierenartsen van de NVWA. Andere dierenbeschermingsorganisaties waren in het geheel niet aanwezig tijdens deze markt en de dierenarts van de organisatie vertrok alweer laat in de ochtend.
Verboden gecoupeerde staarten
Er stonden vier trekpaarden op de markt met gecoupeerde staarten. Deze ingreep is in Nederland sinds 2001 verboden, en ook geldt er sinds kort een tentoonstellingsverbod voor paarden met een gecoupeerde staart. De aanwezige NVWA heeft dit verbod niet gehandhaafd. De verwachting is namelijk dat dit tentoonstellingsverbod – net zoals dat van honden met een gecoupeerde staart – door het College van Beroep voor het bedrijfsleven zou worden uitgelegd als “inperking van het vrij verkeer van goederen en diensten” (Bespreking Wet Dieren, 21-3-2013).
Dat neemt niet weg dat Zuidlaren haar eigen verantwoordelijkheid zou moeten nemen. Deze marktorganisatie heeft samen met de twee andere grootste paardenmarkten in Nederland, Hedel en Elst, afgesproken in het Protocol Welzijn Paardenmarkten dat paarden wier staart voor september 2001 is gecoupeerd niet worden toegelaten op hun markten. Dit protocol is vastgesteld in 2011, samen met de KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde), de Sectorraad Paarden en de Landelijke Dierenbescherming.
Doorweekte ezels en dorstige paarden
’s Nachts heeft het bijna onophoudelijk geregend. De tien aanwezige ezels raakten extra doorweekt, omdat hun vacht nauwelijks bescherming biedt tegen regen. Het bieden van beschutting voor ezels is daarom noodzakelijk. De Zuidlarense organisatie had wel goed gezorgd voor zaagsel en stro, zodat de ondergrond voor de paarden niet te glad werd. Ook positief was dat de paarden doorgaans niet te strak waren aangebonden. De juiste lengte van het touw bepalen blijft lastig, omdat te lang aanbinden het risico van ophanging of verstrengeling met zich meebrengt, terwijl een paard dat te kort vaststaat niet kan eten of kan gaan liggen als het uitgeput raakt aan het einde van de lange dag.
De marktorganisatie had gezorgd voor voldoende hooi en daar werd door velen ook van gebruikgemaakt. Echter: hoewel er enkele watertanks stonden, maakten handelaren hiervan nauwelijks gebruik. Gedurende de hele inspectieperiode op de markt heeft Eyes on Animals slechts één paardeneigenaar zijn zojuist aangeschafte dieren drinken zien geven. Emmers die bij de drinkbakken stonden waren tijdens de nacht ‘verdwenen’. Eyes on Animals raadt de organisatie aan om het water geven zelf te regelen door mensen in te huren of de aanwezige stewards deze taak te geven.
5 paarden in 2-paardstrailer
Twee buitenlandse handelaren negeerden de regels wat betreft beladingdichtheid. Ze hadden al vier pony’s in een 2 paardstrailer geladen, en wilden via het voordeurtje nog een shetlander erbij laden. Eyes on Animals betrapte ze op heterdaad en haalden de NVWA exportkeuringsinspecteurs, tegen wie ze zeiden dat het niet de bedoeling was de paarden zo te vervoeren. Verder verliep het inladen over het algemeen rustig en was er ook een aantal grote trucks die niet-slachtpaarden vervoerden die keurige voorzieningen hadden in hun wagens: tussenschotten, bedding, individuele waterbakken en hooi.
Eyes on Animals wil om tafel
De marktmeester van de Zuidlaarder markt was ’s nachts niet aanwezig en leek overdag niet geïnteresseerd toen Eyes on Animals hem aanbevelingen gaf om het dierenwelzijn op de markt beter te waarborgen (toezicht veeartsen vanaf de eerste aanvoer tot het laatste vertrek van paarden, zelf water aanbieden aan paarden, weren van paarden met gecoupeerde staart en van te magere (verwaarloosde) paarden). De marktmeester wilde Eyes on Animals-inspecteurs bovendien niet helpen bij het vinden van de NVWA-dierenartsen die wel aanwezig waren op de markt, maar niet als dusdanig herkenbaar waren.
Eyes on Animals-rapport met bevindingen
De marktorganisatie Zuidlaren en de gemeente Tynaarlo krijgt binnenkort een rapport opgestuurd met onze bevindingen en aanbevelingen. Ruim vóór de volgende markt in 2014, wil Eyes on Animals graag aan tafel met beide partijen om ervoor te zorgen dat het Protocol Welzijn Paardenmarkten daadwerkelijk wordt uitgevoerd: het mag geen dode letter blijven. Daarbij zijn de NVWA en de Dierenbescherming ook uitgenodigd.
De paardenmarkt in Zuidlaren zou een voorbeeld kunnen nemen aan de paardenmarkt in het Brabantse Hedel, waar nadat Eyes on Animals misstanden aan de kaak stelde in 2010, veel verbeteringen zijn doorgevoerd en de situatie voor de aanwezige dieren vele malen beter is geworden.
Beeldmateriaal van de paardenmarkt kun je hier bekijken.
©PiepVandaag.nl Eyes on Animals
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
16 Comments
Comments are closed.
Ik hoop, dat de petitie zin heeft. Het is vreselijk wat zich daar afspeelt. En onbegrijpelijk ook. Heb zelf een paard en kan me het onmogelijk voorstellen. En dat geldt uiteraard voor ieder dier dat mishandeld wordt.
En a. Hobert heeft een pinda als hersens. Dat wou ik nog even kwijt!
Wat fijn om te weten dat er mensen zoals eyes on animals aanwezig zijn op de paardemarkten. Zelf ben ik naar de paardenmarkt in Roden geweest. Daar zag ik meiden met emmers water lopen die de paarden lieten drinken. Ook werd er mest weggehaald en hooi gevoerd. Deze meiden droegen oranje jassen en achterop stond dierenverzorger. Vanaf een terrasje heb ik hiervan genoten. Ook werd er een drukke shetlander hengst door de eigenaar weggehaald nadat hij de buurvrouw probeerde te dekken. Er werd een rustig plekje voor hem opgezocht. Dus niks aan de hand. Mij eigen Fjord staat thuis in pension en zal nimmer op de markt verschijnen. Ik ben blij dat ik niet naar de markt in Zuidlaren ben geweest.
ik vind jullie wel een stelletje zeikerts, er zal vast wel wat gebeuren,maar ik zie jullie mensen
en vooral meiden die alles zielig vinden, begin dan zelf eens iets , en hooi en water zijn op veel markten te krijgen, hoeveel paarden staan bij jullie alleen op stal of op een heel klein stukje land,
dan horen ze ook in een kudde te lopen, eigenlijk mishandelen jullie dan ook je paard,maar dat wil je niet zien, wel klagen en anderen aanklagen,ik kom al jaren op paardenmarkten en zoveel leed als jullie beschrijven is niet aan de orde
Je hebt ogen om te zien en gevoel voor dieren, of je bent blind en afgestompt.
Foto’s en films liegen niet, zoveel ellende gezien , op de markten , ook in België.
Het gaat helaas om het geld niet om de dieren ( uitzonderingen daargelaten ).
Soms schaam ik me dat ik een mens ben. Zeker als ik tegenover mijn eigen paarden sta, en me herinner wat “mijn soort” “hun soort” aandoet. En dan komen ze naast me staan, ze voelen mijn schaamte, maar veroordelen me niet….
IK zal ze NEVER NOOIT daarheen sturen!!!!
Ik woon in Zuidlaren, loop elk jaar even over de markt. Een kijkje bij de paarden vermijd ik. Je wilt niet meemaken hoe de eigenaren met hun paarden omgaan. ONBEGRIJPELIJK !!!!
Het is pure dierenmishandeling. De paarden zijn zo gestresst, en staan nog geen 50 meter bij de kermis vandaan, die de hele nacht open is. Je moet het paard maar zijn die daar aan een kort touw de hele nacht staat.
Jij bent tenminste iemand die van je paard houdt en deze nooit bij een markt zal dumpen.
Ik zou willen dat iedereen daar zo over denkt, want van mij mag de Zuidlaarderpaardenmarkt helemaal verdwijnen, zodat alleen de warenmarkt en de kermis overblijft.
Ik ben het helemaal met jou eens Paula,
ik kom dan niet uit ZuidLaren,maar heb enkele malen de markt bezocht.
Ik vind het ook triest voor de dieren om daar te staan.en als je sommige eigenaren ziet,hoe die met het dieren omgaan……Respectloos !!! Maar ook het kabaal erom heen,ze schieten gewoon in de stress die dieren.Een echte paardenliefhebber,wil daar helemaal al niet tussen staan,die verkopen het paard wel particulier.
Alleen een grote kermis en warenmarkt,zou VEEL gezelliger zijn,ben het helemaal met jou eens !!!
Heb even gezocht naar deze manifestatie en kwam op een bericht in het Dagblad van het Noorden.
Citaat;
Marktmeester Jaap Mellema verwacht op de 813de Zuidlaardermarkt meer paarden en pony’s dan vorig jaar. Toen zijn op de grootste én oudste paardenmarkt van West-Europa 2343 stuks aangevoerd.
http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article10555443.ece/Aanzienlijk-meer-paarden-en-pony's-verwacht-op-Zuidlaardermarkt
Misschien moet de gemeente en deze Jaap Mellema zich maar eens achter de oren krabben.
Ik ben al tientallen jaren lid van diverse verenigingen en organisaties die de wereld van de dieren willen verbeteren en weet dus intussen wel zo ongeveer wat er speelt. Het is een grove schande dat we nog steeds zo fout omgaan met de dieren die van ons afhankelijk zijn en zich niet of nauwelijks kunnen verdedigen. Domme en egoïstische lieden moeten niet alleen aangesproken worden op hun immoreel gedrag maar moeten ook flink op de vingers gemept worden precies naargelang ze dieren mishandelen.
Het zou zeer welkom zijn als men meer met camera’s op die markten komt en de misstanden publiekelijk toont. De Piepschandpaal bijvoorbeeld. Dat is mogelijkerwijs een mooi onderdeel van Piep in hun tv-uitzendingen straks.
Ik heb zelf nog een paard losgetrokken dat gevallen was op een paardenmarkt in België, en paarden geslagen zien worden, veulens op de vrachtwagens gesmeten zien worden. Ik vraag mij af wat deze praktijken in onze moderne samenleving nog doen. Ik ga nooit meer naar een paardenmarkt. Schandalig wat daar gebeurt!!! En waar is de controle dan? De dieren kunnen niets zeggen en “goede” mensen durven niet. En terecht, want dan krijg je de dieren beulen achter je aan. Echt beestachtig een paardenmarkt.
Schandalig er moet veel meer controle zijn en beboet worden !!!!
ze moeten de paarden markten verbieden veel te veel stress levert dat op voor deze dieren bind die handelaren maar aan een boom zonder eten en drinken en dan die herrie van de kermis past echt niet bij paarden echt gaan VERBIEDEN deze markten
Goed dat Eyes on Animals er is, nog beter als ze ook de waarheid zouden vertellen en daarmee situaties niet erger doen voordoen dan het in werkelijkheid was.
Natuurlijk kan het dierenwelzijn verbeterd worden en ben ik hier ook absoluut voor maar jammer dat dit door onwaarheden te vertellen bereikt zou moeten worden.
En wat waren dan de onwaarheden, dan kunnen ze daar op reageren.
Hun gewoon uitmaken voor leugenaars is een beetje te simpel.
Ben vroeger een aantal keren op het Zuidlaardermarkt geweest en ook op de Winsumer beesten markt, het is allemaal afschuwelijk als je ziet hoe mensen met dieren omgaan en dan nog eens al die dronken kroegtijgers die denken lollig te wezen over de ruggen van deze arme dieren.
Het is gewoon een schande dat dit nog steeds mag.
Nog niet eens zo lang geleden had men slaven markten en zijn we daar eindelijk vanaf, nu nog de dieren markten, want het is toch hetzelfde.
Dit is een afspiegeling van onze maatschappij, als je niet fatsoenlijk met dieren om kunt gaan dan kun je dat ook niet met mensen……
De mens voelt zich verheven over de dieren, hoe zielig is dat……
Wat is dit verschrikkelijk. We wijzen met onze vingers naar alle landen waar de dieren mishandeld en verwaarloosd worden (om het zacht uit te drukken) en we zijn zelf geen haar beter. Ook die ‘leuke’ jaarlijkse dorpsfeesten waar kinderen op pony’s kunnen rijden die de hele dag ik de kokende zon staan moeten ze verbieden en zo kan ik nog wel een boek vol schrijven. Wanneer gaan we eens beseffen dat we deze hele wereld naar de klote helpen door alles om ons heen te vernietigen.
Dat was voor ruim 25 jaar geleden al zo , dat wat beestachtig en zo zijn alle veemarkten dit is geen uniekum!
Die paardjes naar de slacht brengen is te duur , dus laat ze maar creperen we kunnen er niets aan verdienen dat dan kom je de BOER aan ZIJN geld,,,
Er mag zowiezo wel eens humaner met dieren worden omgesprongen door degenen die ze moeten vervoeren
klootzakken. Er wordt alleen weer aan rotgeld gedacht!!!