Dankzij een actief beschermingsbeleid voor luipaarden heeft natuurbeschermingsorganisatie Panthera onlangs kunnen mededelen dat de luipaardpopulatie in bepaalde delen van het Kafue National Park in Zambia exponentieel is toegenomen.

luipaardpopulatie
Exponentiële groei van luipaardpopulatie in Zambia | Foto: publiek domein

De luipaard (Panthera pardus) wordt als kwetsbaar beschouwd op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de internationale unie voor natuurbescherming (IUCN). De luipaardpopulaties neemt wereldwijd gemiddeld af in hun gehele verspreidingsgebied.

Stijging luipaardpopulatie

Dankzij een succesvol beschermingsbeleid in het grootste natuurreservaat in Zambia leven nu gemiddeld 4,4 luipaarden per 100 km² in het Kafue Nature Park. Dit is een toename van 2,9 individuen per 100 km². Deze fenomenale uitkomst is een gevolg van vele cameravalonderzoeken, anti-stroperijpatrouilles en GPS-tags die werden bevestigd aan witruggieren als waarschuwingssysteem voor vergiftigingsactiviteiten.

Jon Ayers is bestuursvoorzitter van Panthera, ’s werelds enige natuurbeschermingsgroep die zich uitsluitend richt op wilde katten. Volgens Ayers leven luipaarden, net zoals leeuwen en cheetahs, breed verspreid in het natuurgebied. Maar in tegenstelling tot de andere katachtigen in het natuurpark hebben luipaarden meer vaste territoria. Dit gegeven maakt het tellen van het aantal individuen van deze laatgenoemde door middel van cameravallen betrouwbaarder. Ayers, Panthera:

“We hebben zojuist het grootste onderzoek ooit uitgevoerd naar leeuwen en luipaarden in Kafue. Het is een heel groot gebied en het heeft een enorm potentieel voor herstel, maar het heeft al tientallen jaren zoveel schade geleden. Hoe spannend het project ook is geweest, er is nog steeds een enorme kans om het terug te zien groeien naar zijn oorspronkelijke staat.”

luipaard
Luipaard | Foto: publiek domein

Toename katachtigen

Naast de groei van de luipaardpopulatie is ook de leeuwenpopulatie in Zambia toegenomen. Vaak wordt er meer geld besteedt aan de bescherming van leeuwen. Maar de luipaard geniet in dat geval ook bescherming, omdat deze net onder de leeuw staat in de voedselketen. Zij leven in dezelfde gebieden en eten dezelfde diersoorten. Ayers:

“Er zijn naar schatting zes verschillende soorten katten in dat ecosysteem. Omdat ze bovenaan de voedselketen staan, geven ze de gezondheid van het hele ecosysteem aan.”

Lokale stropers luipaarden

Panthera heeft een Furs for Life programma opgezet dat lokale Afrikaanse gemeenschappen die luipaardbont gebruiken als onderdeel van hun ceremonies aanmoedigt om over te stappen op faux fur. Volgens Ayers waren er in de periode van de verdrievoudigde populatiegroei van luipaarden, geen geregistreerde gevallen van stroperij voor luipaardhuiden door lokale bewoners. Ayers:

“Deze inheemse gemeenschappen (een van de grootste is de African Congregational Church) gebruiken luipaardenbont als onderdeel van hun rituelen. En ze moesten luipaarden doden om de luipaardenhuiden te krijgen, zodat jonge en opkomende leden luipaardenhuiden konden hebben als onderdeel van hun vieringen. En dus hebben we door samen te werken met deze leiders gezegd: Hé, dat is niet zo goed voor het ecosysteem waarop je vertrouwt, waarom vervangen we het bont niet door heel authentieke synthetische bontjassen?”

Grootste beschermde natuurgebied

Kafue is met een omtrek van ongeveer 22.400 km² een van de grootste natuurparken ter wereld en de grootste in Zambia. In dit reservaat leven onder andere luipaarden, leeuwen, cheetahs en olifanten en vele andere bijzondere diersoorten. Om deze reden is Kafue een geliefde toeristenbestemming. Natuurbeschermers kampen met de uitdaging om de rijke biodiversiteit te beschermen tegen stropers en andere bedreigingen, en tegelijkertijd het duurzaam toerisme te bevorderen.

Het Kafue natuurpark in Zambia bevindt zich binnen het Greater Kafue Ecosystem. En het Greater Kafue Ecosystem maakt deel uit van het Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA TFCA), het grootste terrestrische natuurbeschermingslandschap ter wereld. Ter vergelijking: het is groter dan Duitsland en Oostenrijk samen en bijna twee keer zo groot als het Verenigd Koninkrijk. Het ligt in de stroomgebieden van de Kavango en Zambezi rivieren waar Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe samenkomen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools