Al ruim 20 jaar schenkt Amerika explosievenhonden aan buitenlandse overheden, zoals Jordanië, om terrorisme in het betreffende land te bestrijden. Uit een ontluisterend rapport dat onlangs verscheen blijkt dat de honden ter plekke ontzettend slecht worden verzorgd en gevoed. De uitzending naar Jordanië is een regelrechte hel voor de viervoeters en veel honden zijn er vroegtijdig overleden. Ondanks de schokkende uitkomsten van het rapport gaat Amerika gewoon door met met het sturen van duur opgeleide explosievenhonden.
Het kost de VS miljoenen dollars, het opleiden en plaatsen van deze honden in 13 partnerlanden. De opleiding van de honden kost gemiddeld 26.000 dollar per hond, daarnaast zorgt de Amerikaanse overheid er ook voor dat zogenaamde ‘mentors’ worden opgeleid, die de honden moeten bijstaan in het betreffende land. Kosten: 500.000 dollar. Maar uit het rapport, uitgevoerd door inspecteurs van het Office of Inspector General, blijkt dat de Amerikanen geen procedures hebben ingebouwd om het welzijn van de dieren te waarborgen. En dat resulteert in immens dierenleed.
Explosievenhonden ondervoed en verwaarloosd
Op dit moment zijn er 170 explosievenhonden actief in het antiterrorisme programma van de partnerlanden. De opgeleide honden komen terecht in landen als Egypte, Marokko, Jordanië, Afghanistan, Bahrein, Indonesië, Mexico en Thailand. Uit het rapport blijkt dat
de honden in Jordanië onder erbarmelijke omstandigheden leven.
Jordanië ontving 61 goed getrainde explosievenhonden om te worden ingezet bij de Syrische grens, maar de dieren werden compleet verwaarloosd. Zo werd de 3-jarige Mechelse herder Mencey in juli 2017 aan Jordanië geschonken. Het dier werd slachtoffer van ontelbare teken en zandvliegen, maar kreeg nauwelijks verzorging. De hond werd na een jaar overgebracht naar het centrum in Virginia, waar hij zijn vervolgopleiding zou krijgen. Maar hulp kwam te laat. Daar moest de jonge hond worden geëuthanaseerd.
Ook voor de 2-jarige Zoe liep het slecht af. Het dier was nog geen jaar in Jordanië of het stierf aan een hitteslag nabij de Syrische grens. Volgens het rapport was het geen ongeluk, maar het gevolg van ‘slechte verzorging’.
Voor Athena, een 2-jarige Mechelaar, kwam hulp nog net op tijd. Ze werd in Jordanië zwaar ondervoed aangetroffen door Amerikaanse functionarissen en werd op tijd teruggehaald naar de VS. Het arme dier was vel over been. Foto’s van haar kennel laten de schokkende omstandigheden zien, waarin deze honden leven. De vloer is bezaaid met uitwerpselen en er was geen water te bekennen.
Falende mentors
Uit het rapport blijkt dat in 2016 al duidelijk was dat de honden in Jordanië worden mishandeld. Tijdens een inspectie wordt geconcludeerd dat de leefomstandigheden ver onder de maat zijn. Inadequate, zeer vervuilde kennels, ernstig zieke honden, honden met heupdysplasie, honden met overduidelijk artritis. Ook de training is ver onder de maat. Honden toonden door hun slechte gezondheid geen moed meer om te werken. Ook liepen er veel honden rond, die al met pensioen hadden gemoeten. Met 9 jaar gaat een explosievenhond met pensioen en dat pensioen hoort niet in een smerige kennel te zijn, maar daarvoor dient een thuis gezocht te worden.
In 2016 bleek al dat meerdere honden waren gestorven aan hitte-uitputting. Toch bleef de Amerikaanse overheid opgeleide honden naar het land sturen. Ook met nieuwe maatregelen, zoals het aanstellen van twee full-time mentors vanuit de VS die de honden in Jordanië zouden monitoren, bleven de problemen bestaan. Deze mentors waren actief toen de zwaar ondervoede Athena nog net op tijd terug naar Amerika is verplaatst, en hebben dus zichtbaar gefaald.
Geen stop
Het rapport doet onder meer de aanbeveling, dat er meer checks worden uitgevoerd naar het welzijn van de honden. Ook moet er volgens de onderzoekers in een overeenkomst worden vastgelegd hoe de dieren behandeld dienen te worden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat akkoord met de aanbevelingen, behalve met de aanbeveling dat er gestopt wordt met het uitleveren van honden aan Jordanië totdat er een goed plan is. Dit gaat dus onverminderd door. Een Jordaanse functionaris verklaart aan CNN dat het welzijn van de explosievenhonden “zeer serieus” wordt genomen.
Sinds de publicatie van het rapport eisen Amerikaanse functionarissen actie. In een brief aan staatssecretaris Mike Pompeo schrijft politicus Chuck Grassley:
“Het is belangrijk voor het Congres om te weten of het programma effectief is en of de dieren die erin betrokken zijn worden behandeld volgens menselijke en ethische standaarden die Amerikanen mogen verwachten.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl