Al jaren wordt in de politiek vooral gesproken over stalbranden en het terugdringen ervan, maar daar blijft het bij. Hierdoor blijft ook de hoeveelheid stalbranden onveranderd hoog, met in 2024 een bekend aantal van 43, evenveel als in 2023. Wel waren er meer dode dieren te betreuren in 2024.

Evenveel stalbranden maar meer dode dieren in 2024
Stalbrand | Foto (Beltrum 2020, ter illustratie): 1037 Against Animal Cruelty

Het aantal dode dieren van 62.000 in 2024 is een indicatie, maar zegt minder dan het aantal van 43 bekende stalbranden. Het type (intensieve) dierhouderij is sterk van invloed op het aantal slachtoffers. Zo leidt brand bij een pluimveebedrijf of een varkenshouderij doorgaans snel tot tienduizenden slachtoffers.
.

Oorzaken van stalbranden

Meestal komt niet naar buiten wat de oorzaken zijn van stalbranden, maar elektrische installaties – van luchtwassers tot zonnepanelen en verlichting – kunnen de oorzaak zijn, evenals menselijk falen of blikseminslag. Ook opzet van buitenaf (brandstichting) of verzekeringsfraude zijn niet altijd uit te sluiten.
.

Branche tegen verplichtingen

Om stalbranden tegen te gaan zijn tal van maatregelen mogelijk, zoals verplichte sprinklerinstallaties, valwanden, gescheiden brandcompartimenten met kleinere aantallen dieren en regelmatige keuring en controle van alle elektrische installaties. Maar tegen verplichtingen op dat vlak is vanuit de branche altijd veel weerstand, want dit betekent nieuwe investeringen. Maar ook het Verbond van Verzekeraars begint inmiddels ongeduldig te worden. Stalbranden zijn vaak te voorkomen en als dat niet gebeurt, zal een verzekeraar op den duur achter de oren krabben.
.

Weer wachten op onderzoek

De politiek is dus nog altijd aan zet. Het streven (op papier) is dat in 2026 het aantal stalbranden is gehalveerd vergeleken met 2020 (54). In dat kader gaat dit jaar eindelijk een brandveiligheidsonderzoek van start op een aantal veehouderijen, met proefkeuringen en een keuringsschema. Het betreft echter een onderzoek en dat duurt doorgaans erg lang en tot de uitkomst van zo’n onderzoek worden definitieve beslissingen vooruitgeschoven. Een halvering van het aantal stalbranden in 2026 valt daarom niet te verwachten. Dit houdt wellicht het electoraat te vriend, maar gaat ten koste van nog meer dieren, die op gruwelijke wijze aan hun einde komen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR