De stad Evanston in de Amerikaanse staat Illinois verbiedt het ontklauwen van katten. Dit besluit is een belangrijke stap in de verbetering van dierenwelzijn, want het verwijderen van de klauwen bij katten is wreed. Dankzij dit besluit zullen katten in Evanston voortaan worden beschermd tegen dit onnodige letsel. Het ontklauwen van katten is niet in heel de VS verboden.
Iedere katteneigenaar kent het wel: de kat zet overal zijn nagels in. Niet iedere kat of poes is fan van een krabpaal. De bank, de muur en de eetkamerstoel zijn gewild bij katten om hun nagels te scherpen. Sommige mensen kiezen er dan voor om de nagels van de kat te knippen, in de hoop dat dit minder schade veroorzaakt in huis. Bij oudere katten is het knippen van nagels vaak ook noodzakelijk om ze te helpen met het onderhoud ervan. Het ‘ontklauwen’ van een kat is echter niet hetzelfde als het knippen van de nagels. Het gaat veel verder, want bij ontklauwen wordt het laatste botje in de teen van een kat geamputeerd.
Evanston tegen ontklauwen
Als je het met de mens zou vergelijken, dan is het ongeveer hetzelfde als dat je het laatste gewricht van een menselijke vinger verwijderd. Deze pijnlijke en onnodige operatie heeft langdurige en slopende effecten op het fysieke en emotionele welzijn van een kat. Het is pure dierenmishandeling. Alicia Prygoski van Animal Legal Defense Fund:
“Wij zijn de gemeenteraad van Evanston dankbaar voor het verbieden van wrede klauwoperaties bij katten, die chronisch letsel en pijn veroorzaken. Katten hebben hun klauwen nodig om veel verschillende natuurlijke gedragingen uit te voeren en hun gezondheid mag niet in gevaar worden gebracht voor het gemak van hun eigenaren.”
Het ontklauwen van een kat is een ingrijpende procedure die ernstige en vaak levenslange schade veroorzaakt. Katten hebben hun klauwen nodig om in evenwicht te blijven, te krabben, te klimmen, zich uit te rekken en om zich te verdedigen. Het verlies van deze vitale hulpmiddelen kan leiden tot blijvende invaliditeit, zenuwschade, chronische pijn en zelfs kreupelheid.
.
Ongewenst gedrag na ontklauwen
Het ontklauwen kan ook tot gevolg hebben dat het gedrag van de kat verandert. Omdat het dier niet meer kan krabben om zijn territorium af te bakenen, zal een kat zonder klauwen destructief gedrag gaan vertonen, zoals ongepast markeren (sproeien) of het vermijden van de kattenbak. Sommige katten gaan bijten uit verdediging, omdat ze hun klauwen niet meer kunnen gebruiken. Dit zorgt voor een verhoogd risico op infecties bij mensen. Omdat ontklauwde katten vaker ongewenst gedrag vertonen, worden deze katten vaak in een asiel gedumpt, wat weer bijdraagt aan het groeiende aantal dakloze huisdieren.
Krabben is natuurlijk gedrag
Het ontklauwen van een kat is niet de oplossing voor het beschermen van je meubilair. Een kat kan geen kat meer zijn, als hij niet meer kan krabben. Dit hoort bij zijn natuurlijke gedrag. Als je een kat in huis neemt, dan weet je ook dat een kat aan meubels of de muur kan gaan krabben. Als je dat niet wil, dan zou je ook geen kat moeten nemen. En als je wél voor een kat kiest, dan zijn er uiteraard voldoende diervriendelijke alternatieven, zoals het regelmatig knippen van de nagels, het plaatsen van krabpalen of gedragstraining. Raadslid in Evanston, Devon Reid:
“Ontklauwen is een achterhaalde en wrede procedure die de voorkeur van de eigenaar boven het welzijn en de gezondheid van de kat stelt. Het is onmenselijk en kan katten levenslang lijden veroorzaken. Voor dit soort wreedheid is geen plaats in Evanston.”
In Amerika hebben op dit moment staten als New York, Maryland en Washington D.C., samen met verschillende gemeentes, een verbod op ontklauwen ingevoerd, met beperkte uitzonderingen voor medische noodzaak. Virginia heeft ook een wet aangenomen met strikte beperkingen op deze ingreep.
Landelijk verbod nodig
Uit een enquête van Animal Legal Defense Fund, uitgevoerd in juni 2024, blijkt dat 70 procent van de veterinaire professionals tegen ontklauwen is. Hierbij geeft de helft van de ondervraagden aan dat hun praktijk deze procedure niet uitvoert. Deze enquête benadrukt de noodzaak voor een landelijk verbod op ontklauwen. Ook in veel andere landen is ontklauwen verboden, zoals in Japan, Brazilië, Australië en een groot deel van Europa. In Nederland is sinds 1 februari 2020 het ontklauwen van katten verboden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jane Sauer