Eeuwenlang zijn zeehonden bejaagd vanwege hun vacht en vlees. Vooral de vacht van zeehondenpups was zeer gewild. Een gangbare praktijk was het doodknuppelen van de pups, zodat hun vachten intact bleven. Gelukkig heeft de Europese Unie in 2009 de zeehondenjacht verboden. Toch kondigde de Europese Commissie in mei van dit jaar onverwacht een evaluatie aan van het verbod op de handel in zeehondenproducten. Alle EU-burgers kunnen hierop tot 7 augustus hun visie geven, want dan sluit de evaluatie.
Het verbod op de handel in zeehondenproducten is neergelegd in de EU Seal Trade Regulation, ook wel de ‘EU-Verordening over de handel in zeehonden’ genoemd. Op dit moment vindt deze evaluatie plaats. Met deze evaluatie wil de Europese Commissie vaststellen of het verbod op zeehondenproducten intact moet blijven, of dat de commerciële jacht op zeehonden weer (gedeeltelijk) moet worden opengesteld.
Verbod op producten gemaakt van zeehond
Binnen de Europese Unie is het verboden om zeehondenproducten op de markt te brengen. Ook is de jacht op zeehonden verboden. Een uitzondering geldt voor inheemse gemeenschappen, zoals de Inuit, die de zeehondenjacht traditioneel voor hun levensonderhoud beoefenen. Zij mogen wél zeehondenproducten op de markt brengen.
.
.
Eerder dit jaar kondigde de Europese Commissie een evaluatie aan van de huidige regelgeving rondom zeehondenproducten. Aanleiding voor de evaluatie is de wens van enkele EU-landen rond de Oostzee om de zeehondenjacht te heropenen. De afgelopen jaren is de zeehondenpopulatie in de Oostzee toegenomen, wat heeft geleid tot een afname van het aantal vissen. Vissers uit deze landen claimen schade te lijden doordat de zeehonden te veel vissen eten. Deze landen willen dan ook dat de EU-Verordening versoepeld wordt, zodat zij op de zeehonden kunnen jagen om vervolgens de producten te verkopen.
Evaluatie
Bij een evaluatie onderzoekt de Commissie hoe verschillende partijen denken over de effectiviteit van huidige regelgeving. Een evaluatie kan vergeleken worden met een routine-onderhoud; het doel is vooral om te controleren of de huidige regelgeving nog effectief is; concrete plannen om de wetgeving daadwerkelijk aan te passen, hoeven niet aanwezig te zijn.
Hoewel een evaluatie van de Europese Commissie doorgaans een onschuldig karakter heeft, zijn experts kritisch dat deze evaluatie überhaupt plaatsvindt. Het verbod op zeehondenproducten was oorspronkelijk bedoeld om de handel op EU-niveau te reguleren. De regelgeving was er om te voorkomen dat in het ene EU-land zeehondenproducten wél werden toegelaten, terwijl dit in een ander EU-land verboden was. De regelgeving had aldus een puur ‘stroomlijnkarakter’. Dat de zeehondenpopulatie de afgelopen jaren is gestegen, is een ontwikkeling die helemaal niet relevant is voor deze EU-verordening. Experts vinden het dus opmerkelijk dat de Commissie dit feit aanhaalt als aanleiding voor een evaluatie.
Meerderheid tegen versoepeling
Voor de evaluatie zijn 13.000 respondenten in juli ondervraagd. Van de respondenten geeft 80 procent aan het verbod op zeehondenproducten te steunen. 68 procent zegt daarbij dat het verbod op geen enkele wijze versoepeld mag worden. 80 procent is het er ook mee eens dat de wetgeving belangrijk blijft om ethische bezwaren van EU-burgers en dierenwelzijn te beschermen.
Openbare raadpleging, doe mee!
Onderdeel van de evaluatie door de Europese Commissie is een openbare raadpleging, waarbij academici, vissers, bedrijven, ngo’s maar ook alle EU-burgers hun mening over de huidige regelgeving kunnen geven. Vooral veel Franse burgers hebben van deze mogelijkheid gebruikgemaakt; uit de reacties blijkt dat zij het verbod op zeehondenproducten graag in stand houden. Enkele honderden Nederlanders hebben ook hun visie gegeven.
Alle EU-burgers kunnen tot 7 augustus meepraten in de evaluatie over het Europese verbod op de handel in zeehondenproducten. Wie ook feedback wil geven op dit verbod, kan een formulier invullen via deze website. Doe dit wel snel, want 7 augustus is de deadline! IFAW heeft ook een informatiesheet (pdf) beschikbaar gesteld voor iedereen die meer wil weten over de openbare raadpleging.
.
- Evalueer mee en geef je visie waarom het verbod in stand moet blijven – sluit 7 augustus!
- Informatiesheet IFAW (pdf)
.
Zeehondenjacht in de wereld
Het is de hoop en verwachting dat de Commissie luistert naar de vele burgers en organisaties, die dit verbod graag intact willen laten. De Europese Unie laat met het verbod op zeehondenproducten zien dat de wrede zeehondenjacht niet meer van deze tijd is. De Europese Unie moet trots zijn op deze regelgeving en een voorbeeld blijven voor andere landen. Dit schrijft ook Barbara Slee, Senior Programme Manager van IFAW:
“De EU-verordening over de handel in zeehonden is een enorme prestatie, een mijlpaal en een geweldige overwinning. Het bevestigt dat Europeanen dierenwelzijn belangrijk vinden, en dat welzijn het wint van de handel in producten die op een wrede en onethische manier zijn verkregen.”
.
.
.
De voorbeeldfunctie van de Europese Unie moet niet onderschat worden. Er valt namelijk nog veel te verbeteren voor de zeehonden in andere delen van de wereld. Vooral Canada blijft een fervente jager. De Canadese overheid subsidieert de zeehondenjacht zelfs jaarlijks met ruim 20 miljoen dollar. Dit maakt de zeehondenjacht in Canada de grootste slachting van zeezoogdieren ter wereld. In de afgelopen vijf jaar zijn meer dan één miljoen zeehonden geslacht voor commerciële doeleinden.
Vrijwel allemaal pups
Vrijwel alle (97 procent) slachtoffers van de wrede zeehondenjacht is nog een pup, jonger dan drie maanden. De vachten gaan naar de kledingindustrie. Verder is er nog een kleine markt voor zeehondenolie en in Azië zijn zeehondenpenissen in de handel als afrodisiacum. Het vlees van de vermoorde dieren wordt echter nauwelijks gebruikt. Daarom worden zeehondenkarkassen gewoonlijk achtergelaten, om weg te rotten op het ijs. Op de Canadese zeehondenjacht bestaat wereldwijd veel kritiek.
Bronnen:
- Eurogroup for Animals
- Europese Commissie
- Humane Society
- IFAW [1 (pdf), 2]
- Zie ook op AnimalsToday:
.
Burgerinitiatief: Dierenwelzijn is een zaak voor Justitie en Veiligheid
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius