Rechthandhavingsorganisaties in meer dan dertig landen hebben samen onder begeleiding van Europol 25 ton levende glasalen met een marktwaarde van 13 miljoen euro uit de illegale internationale handel gered. De jonge palingen waren vanuit Europa onderweg naar Azië. De operatie heeft geleid tot de arrestatie van 256 personen.
Jonge doorzichtige palingen zijn wereldwijd een gewild product bij consumenten, maar met name is er veel vraag naar deze zogenaamde delicatesse in Azië. Jonge glasalen worden ofwel legaal of illegaal gevangen binnen Europa, maar worden vaak ondergronds verhandeld en komen daardoor in de illegale internationale handel terecht. De Europese glasaal is een beschermde soort. De Europese palingpopulatie (Anguilla anguilla) is de laatste jaren sterk gedaald; namelijk met wel 90 procent.
Smokkelhandel
Jonge palingen komen nadat zij uit het water zijn gevist, terecht in magazijnen of privé-appartementen waar deze tijdelijk worden opgeslagen totdat zij naar hun volgende bestemming worden vervoerd. De jonge vissen worden in leven gehouden, zodat zij in Azië groot kunnen groeien in kwekerijen. Het vervoeren moet dus op speciale wijze worden uitgevoerd. In verzegelde dozen of plastic zakken reizen de levende glasalen in koffers en vrachtzendingen van passagiers, of in voertuigen. De temperatuur van het water moet precies goed zijn en de verpakking moet daarnaast zijn voorzien van het juiste zuurstofgehalte. Eenmaal aangekomen in Azië worden zij vetgemest in kwekerijen en vervolgens wereldwijd verhandeld als voedsel.
Criminele netwerken
Verschillende criminele netwerken handelen in paling. Vanuit Europa wordt met name het al dan niet legaal vangen van de vis. Terwijl criminelen in Azië zich meer bezighouden met het transporteren van de levende vissen en de logistiek. Glasalen worden vaak aangeboden door stropers die tegen alle regels in te werk gaan met verboden vangmethodes die zeer schadelijk zijn voor het milieu. Maar ook vissers die de paling op legale manier vangen leveren het levende product aan illegale markten. Doordat er binnen Europa een legale markt voor paling bestaat, maken criminelen hiervan gebruik. Uiteindelijk komen deze op legaal gevangen wijze glasalen dus alsnog terecht in de smokkelhandel.
https://twitter.com/MarcialM2/status/1658117739234443267
Beelden van een eerdere operatie van Europol waarbij levende palingen werden gered
Europol
Onder de naam operatie LAKE en gecoördineerd door Europol zijn tientallen organisaties wereldwijd in samenwerking gegaan om te strijden tegen de illegale handel in de beschermde Europese palingsoort Anguilla anguilla en deze soort te beschermen tegen uitsterving. Naar schatting wordt er jaarlijks ongeveer 100 ton aan glasaal verhandeld in de illegale handel, met een handelswaarde die loopt tot in de duizenden euros per kilo. Dankzij operatie LAKE is acht ton van jonge glasalen die al onderweg waren naar Azië, gered en in totaal 25 ton onderschept ter waarde van 13 miljoen euro. De actie was gestart in oktober 2022 en eindigde in juni 2023 met de arrestatie van 256 personen. Hierdoor heeft de lucratieve en illegale handel in levende glasalen een flinke deuk opgelopen.
Europol:
“Operatie LAKE richt zich op de handel in bedreigde diersoorten in de Europese Unie en heeft tot doel gewelddadige georganiseerde misdaadgroepen te ontmantelen die betrokken zijn bij aanverwante illegale activiteiten, zoals milieucriminaliteit, smokkel, witwassen van geld, belastingontduiking en documentvervalsing.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools