Het gaat niet goed met de vispopulatie in de Europese wateren. Lidstaten vissen al jaar en dag boven het wetenschappelijk geadviseerde quotum, waardoor de vispopulatie sterk is afgenomen. Daarom werd aan de Europese Visserijcommissie opdracht gegeven om een plan op te stellen om het tij te keren. Het plan is ambitieus, maar het Europese Parlement wil er niet aan.
Het plan dat een einde moest betekenen aan de zorgwekkende overbevissing werd eind februari 2023 gepresenteerd. Het houdt onder meer in dat er niet langer gevist mag worden in beschermde natuurgebieden op zee. Waar dit plan door de visserijsector sterk werd bekritiseerd, werd het plan door natuurorganisaties juist geprezen vanwege het ambitieuze karakter.
Europees Parlement zwakt de maatregelen af
Het Parlement heeft recent aangegeven dat zij het plan van de Visserijcommissie niet steunt. Het plan zou niet de juiste balans bieden voor enerzijds de natuur en anderzijds de economie. In plaats van aan te dringen op duurzame visserij en het herstel van de EU-zeeën, remt het Europees Parlement de overgang naar een milieuvriendelijke en eerlijke visserij dus af. Wel heeft het Parlement vorige week een oproep aan de Europese Commissie gedaan om het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) te verbeteren.
Kritieke status waterdieren
Dat de huidige overbevissing niet langer vol te houden is, wordt voor steeds meer lidstaten duidelijk. Deze week nog legde Frankrijk de visserij aan de westkust voor vier weken aan banden om de dolfijnen te beschermen. Elk jaar sterven in Frankrijk duizenden dolfijnen als gevolg van de intensieve visserij. In Duitsland, Denemarken en Zweden geldt tot en met maart 2024 een verbod op het vissen van paling, omdat het zo slecht gaat met deze vissoort. Visserij wordt dan ook aangewezen als de belangrijkste reden dat de biodiversiteit in zeeën en oceanen wereldwijd sterk afneemt.
Gematigd compromis
Het doel van het Europees Parlement is dat het GVB wel wordt aangescherpt, zodat lidstaten voortaan meer aansluiten bij de wetenschappelijke normen over de visserijquota. Alleen op die manier zou de visserij in de EU een duurzamer karakter kunnen krijgen. Het is nu aan de Europese Commissie om gehoor te geven aan de oproep van het Parlement en de regelgeving aan te passen. Opvallend is dat er voorbij wordt gegaan aan de grootste problemen van het huidige GVB: de uitvoering en handhaving. Op dit moment wordt namelijk te weinig gedaan met de regels van de EU en wijken lidstaten hier doorgaans van af. De negatieve gevolgen van het handelen van lidstaten zouden door strengere handhaving beperkt kunnen worden.
Welzijn van waterdieren
Een verrassend onderdeel van de oproep van de Europarlementariërs is dat er voor het eerst gesproken is over het welzijn van waterdieren. Het huidige GVB is het enige EU-beleid over levende dieren dat geen eisen stelt aan het welzijn van de dieren. Hier wil het Parlement voor de toekomst verandering in aanbrengen. Dat zou betekenen dat de vangmethodes van de visserij in de toekomst moeten voldoen aan bepaalde dierenwelzijnsnormen. Ook hier zal handhaving overigens noodzakelijk zijn.
In de recente EU-ontwikkelingen rondom de visserij zijn dus plus- en minpunten aan te wijzen. Het is positief dat de EU-instellingen inzien dat er maatregelen voor de visserij nodig zijn. Bovendien is een verandering in de zienswijze op waterdieren zichtbaar; ook met het welzijn van waterdieren zou in de toekomst rekening moeten worden gehouden. Toch voelen de Europarlementariërs minder urgentie om adequaat te handelen dan de Europese Viscommissie.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius