Het Europees Parlement heeft woensdag in grote meerderheid vóór een herziening van Europese wetgeving voor veetransporten gestemd. Hiermee spreekt het parlement zich uit tegen een eerder besluit van de Europese ministers van landbouw om de huidige regels juist niet verder aan te scherpen en alleen in te zetten op betere handhaving en naleving. Een meerderheid in het parlement bleek voor een 8-uurslimiet voor transport van slachtdieren te zijn. Hiervoor werd eerder dit jaar meer dan een miljoen handtekeningen aangeboden aan de Europese Commissie.
World Society for the Protection of Animals (WSPA) voerde de afgelopen twee jaar samen met bijna honderd andere Europese dierenwelzijnsorganisaties campagne voor een 8-uurslimiet voor veetransporten van slachtdieren. Op initiatief van de Deense Europarlementariër Dan Jørgensen en de Duitse dierenwelzijnsorganisatie Animals’ Angels werden er in heel Europa ruim één miljoen handtekeningen opgehaald. Met het goedkeuren van het adviesrapport geeft het Europees Parlement gehoor aan deze oproep van zowel dierenwelzijnsorganisaties als Europese burger.
“Met een meerderheid in het Europees Parlement is er gehoor gegeven aan de oproep van meer dan een miljoen burgers dat het zo niet langer kan. Een herziening van de huidige regels moet leiden tot aanscherping van de regels en verkorte transport duur tot maximaal acht uur”, aldus Ruud Tombrock, directeur van WSPA Nederland.
Helaas betekent dit besluit van het Europees Parlement nog niet dat een aanpassing van de Europese regelgeving voor veetransporten er ook daadwerkelijk komt. Het parlement heeft slechts een advies gegeven en het zal moeten blijken of de nieuwe eurocommissaris Borg, verantwoordelijke voor dierenwelzijn, het advies alsnog ter harte wil nemen. De Europese Commissie gaf eerder aan geen aanpassingen te willen en deze mening wordt gedeeld door een meerderheid van de lidstaten. Nederland behoort hier niet toe en wil net als het Europees Parlement wel een aanscherping van de huidige regels.
Onnodig lijden
Elk jaar worden miljoenen dieren over de Europese snelwegen vervoerd, vaak onder beroerde omstandigheden. De huidige Europese wetgeving staat toe dat dieren gedurende meerdere dagen over duizenden kilometers worden vervoerd. Door die lange transportduur en slechte naleving van de huidige regels, kampen de dieren regelmatig met uitputtingsverschijnselen, verwondingen, uitdroging en worden ze blootgesteld aan extreme kou en hitte. Eyes on Animals volgt de veetransporten en brengt regelmatig verslag uit op PiepVandaag.
Bron: Persbericht WSPA ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?