De Europese Commissie en het EU Agri-Food Fraud Network zijn aan een gecoördineerde controleactie begonnen tegen onrechtmatige transporten en illegale handel in huisdieren. Dit in reactie op de drastische toename van illegale internationale transporten van huisdieren, met name op het hoogtepunt van de coronapandemie. Lidstaten gaan de komende maanden samenwerken om de malafide en illegale handel in huisdieren aan te pakken.
Een aanzienlijk deel van de illegale handel vindt online plaats, met veel webshops en online platforms die advertenties van ‘zelfgefokte’ puppy’s plaatsen, waarvan sommige zelfs wereldwijde levering aan huis aanbieden. Deze dieren worden echter vaak gefokt in ‘puppyfabrieken’ buiten de EU, onder extreem slechte omstandigheden, met weinig tot geen aandacht voor diergezondheid of dierenwelzijn. Ook het transport over de grens naar de nieuwe eigenaar wordt vaak onder erbarmelijke omstandigheden uitgevoerd en niet aangegeven bij de autoriteiten. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en komt het dierenwelzijn niet ten goede.
..
.
Aangezien er in Europa jaarlijks 8 miljoen puppy’s worden verhandeld met een geschatte waarde van 1 miljard euro, kunnen bij deze controleactie aanzienlijke bedragen in beslag worden genomen. De afgelopen jaren hebben de lidstaten hun controles opgevoerd, zoals blijkt uit gegevens in de fraudemodule van het internationale RASFF-waarschuwingssysteem.
In 2021 vertegenwoordigden meldingen over verhandeling van huisdieren 28 procent van het totale aantal verzoeken. De lidstaten stelden vooral veel fraude vast met betrekking tot vervalste documenten voor het (internationale) transport van huisdieren, de zogeheten EU-huisdierenpaspoorten, inentingen tegen rabiës en gezondheidscertificaten.
.
Gecoördineerde controleactie
Het belangrijkste doel van het gelanceerde plan is de bescherming van zowel volksgezondheid als diergezondheid, door het opsporen van onregelmatigheden, vervalsing van officiële documenten en het identificeren van dierenhandel vermomd als niet-commerciële handel, zowel aan de grens als binnen de EU. Verder zal er gewerkt worden aan het afschrikken van fraudeurs die betrokken zijn bij deze illegale handel. NGO’s zullen hierin ondersteuning bieden door aanvullende informatie en bevindingen van online zoekopdrachten te delen. Zoals House of Animals Investigations meermalen en met succes heeft gedaan, wat leidde tot stappen tegen verdachten en verdergaand onderzoek. Karen Soeters van House of Animals:
“Het is zeer bemoedigend dat al onze bevindingen over fraude bij handel in Oost-Europese broodfokpuppy’s nu op Europees niveau onder het vergrootglas liggen. Marktplaats en de NVWA hebben nooit doorgepakt naar aanleiding van onze bevindingen, waardoor Nederland nog steeds een paradijs is voor broodfokhandelaren met te jonge en ernstig zieke puppy’s, die vaak onvoldoende ingeënt zijn tegen rabiës en valse gegevens in het paspoort hebben. Ik hoop dat het Europese plan van aanpak wél gaat helpen. House of Animals zal zeker meewerken om de broodfok puppyhandel uit te bannen, met wortel en al. We zijn in ieder geval weer een stuk gevorderd in die strijd.”
Om de complexe onderzoeken naar criminele netwerken goed aan te pakken, wordt bij de gecoördineerde actie van de Europese Commissie, het EU Agri-Food Fraud Network en de lidstaten ook samengewerkt met de politie. Dit is in het kader van de EMPACT EnviCrime-samenwerking die de georganiseerde misdaad op Europees niveau bestrijdt.
Onderstaande reportage van House of Animals uit januari 2021 duikt in de wereld van de malafide broodfok puppyhandel, die bol staat van fraude, mensen- en dierenleed:
.
.
Bron:
- Persbericht Europese Commissie
- Lees ook:
.
Marktplaats.nl paradijs voor puppysmokkelaars door falend beleid
©AnimalsToday.nl