De humanitaire catastrofe die president Poetin heeft aangebracht in Oekraïne heeft enorme gevolgen voor huisdieren in het land. EU-lidstaten hebben de invoerregels voor de import van honden en katten sterk versoepeld, zodat zij met hun adoptiefamilies mee de grens over mogen. Ook Nederland maakt het makkelijker voor vluchtelingen om huisdieren uit Oekraïne binnen te laten.
Oekraïne behoort niet tot de Europese Unie. Voor het uitreizen met huisdieren geldt er daarom in principe een streng reglement. De dieren moeten zijn voorzien van een dierenpaspoort met registratie van de vereiste inentingen. Vanwege de gevaarlijke oorlogssituatie, hebben EU-lidstaten onderling afgesproken af te wijken van de gewoonlijke regelgeving. Hierdoor wordt het voor vluchtelingen en Nederlanders die Oekraïne met spoed moeten verlaten, makkelijker hun huisdieren mee te nemen. Deze uitzondering is mogelijk op basis van artikel 32 van Verordening (EU) nummer 576/2013.
Invoerregels Nederland
Bij aankomst in Nederland, moet het dier voor controle, vaccinatie tegen rabiës, en registratie met chip zo snel mogelijk bij een dierenarts langs. Tot die tijd moet het zo veel mogelijk afgeschermd blijven.
Vluchtelingen en Nederlanders die met spoed uit de #Oekraïne naar Nederland reizen, hebben te maken met #importregels. Oekraïne is een hoog-risico rabiësland en geen EU-lidstaat. Voor hen geldt een aangepast importbeleid.
#Rabies https://t.co/qS38qMHXhy— KNMvD (@KNMvD) March 2, 2022
Dierenartsen worden door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) geadviseerd bij de NVWA te melden dat er een dier afkomstig uit Oekraïne in hun praktijk is geweest om samen het risico op rabiës in te schatten en te bepalen of quarantaine nodig is. Indien het dier symptomen van rabiës vertoont, dient er contact opgenomen te worden met het Landelijk meldpunt dierziekten.
Huisdieren van Oekraïense vluchtelingen welkom in buurlanden
Hondsdolheid
Hondsdolheid (rabiës) is een virale infectie die het zenuwstelsel van dieren aantast. Het virus kan op mensen overspringen door middel van een hondenbeet, -krab, of via speeksel. In Oekraïne komt de ziekte nog steeds veel voor. Vanwege het plotselinge vertrek van vluchtelingen en Nederlanders in het land, hebben velen met pijn in hun hart, hun geliefde viervoeters moeten achterlaten. De strenge maatregelen die normaliter in de EU-lidstaten gelden, zijn nu sterk versoepeld om deze mensen van enige verlichting te voorzien.
Hulp en donaties
House of Animals zet zich in om lokale organisaties bij te staan met noodhulp voor opvangcentra ter plekke. Een noodactie is gestart voor Sirius, de grootste dierenopvang in het land. Een deel van de donaties gaat (waar nodig en mogelijk) naar andere opvangcentra voor dieren in de Oekraïne. Er is al 170.000 euro gedoneerd. Wil je de (asiel)dieren in Oekraïne helpen? Klik dan hier.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ik wil ook graag een hond opvangen met veel liefde…
Alsjeblieft laat ze niet inslapen dat is zo ONMENSELIJK!
De link naar de petitie werkt niet..
Hoe kun je je aanmelden als je vluchtelingen met huisdier wilt opvangen? Opvangcentra laten geen huisdieren toe, dus dat lijkt m een probleem voor vluchtelingen die hun huisdier bij zich hebben.
Hallo Nicky, neem contact op met Hulp voor dieren uit Oekraïne voor de mogelijkheden: https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/nl/