Veetransport
Foto: Eyes on Animals

Op de grens tussen Turkije en Bulgarije is het druk en chaotisch. Dit is voor mensen die die grens willen oversteken lastig, want dat kan soms uren duren. Dat ook dieren hier de klos van zijn is iets waar mensen waarschijnlijk minder bij stil zullen staan. De regels die de Europese Unie heeft opgesteld voor het transporteren van dieren worden niet nageleefd en de reis – inclusief het wachten bij de grens – duurt soms langer zes dagen.

De dierenrechtenorganisaties Eyes on Animals, Compassion in World Farming en Animal Welfare Foundation proberen hier een einde aan te maken. “Ondanks overtredingen van de wet EC 1/2005 worden transporten nog steeds goedgekeurd door autoriteiten en doorgelaten door de EU inspectie bij het verlaten van Bulgarije”, aldus Eyes on Animals. Na het betreden van Turkije wacht de dieren echter nog meer narigheid. Er zijn vaak lange wachttijden vanwege papierproblemen en tegenwoordig moet er ook nog bloedonderzoek gedaan worden bij de dieren. Sommige transporten staan meer dan zes dagen bij de grensovergang te wachten.

Onlangs schreven bovengenoemde organisaties twee brieven. De eerste brief – gericht aan het Bulgaarse Voedsel en Veiligheid Agentschap – beschrijft hoe zwangere schapen tijdens de grenscontrole bevallen en elkaars lammetjes vertrappen: ‘In slechts een halve dag zijn twaalf pasgeboren lammetjes en één moederschaap overleden’. In de wet EC 1/2005 wordt duidelijk beschreven dat dieren die hun zwangerschap voor meer dan 90% erop hebben zitten niet geschikt zijn voor vervoer. Deze schapen waren die grens al lang gepasseerd.

In de tweede brief – aan de overheid van Letland, waar het transport vandaan kwam – wordt nog een overtreding beschreven. In dezelfde wet EC 1/2005 staat dat rundvee na de maximale reistijd een rustperiode moet krijgen van 24 uur bij een gecontroleerde post. Na bestuderen van de reistijden aangegeven in de papieren van het transport, bleek dat deze zeer onrealistisch waren. Het transport zou 900 kilometer hebben gereden in 4,5 uur. Dit is echter een rit van minimaal 16 uur en de dieren zouden dus nooit de hieraan voorafgaande onderbreking van 24 uur hebben kunnen krijgen. Daarnaast waren de omstandigheden zeer slecht: ‘De condities van het rundvee transport zijn huiveringwekkend met extreem smerige vloeren met een hoog ammonia gehalte en dieren die brullen van de honger en dorst’. De brieven gaan gepaard met foto’s waarbij te zien is hoe de buik van de koeien bedekt is met uitwerpselen.

Op 11 januari gaf Eyes on Animals een persconferentie in Brussel over de problemen op de grens. Tijdens deze persconferentie kwamen EU Commissaris Gavenelli en de nationale Belgische welvaartsorganisatie GAIA aan het woord. Europese én Turkse media berichtten over de geconstateerde problemen.

Bron: Eyes on Animals