Uit een enquête blijkt dat 77 procent van de Europese Unie-burgers voorstander is van een proefdiervrije wetenschap. Een groot deel van ondervraagden maakt zich zorgen over het gebruik van dieren voor onderzoek, tests en onderwijs. De peiling is in november uitgevoerd in 8 Europese landen door Savanta ComRes.

proefdiervrije wetenschap
Foto: publiek domein

De noodzaak om over te stappen op een dierproefvrije wereld wordt met de peiling benadrukt. Bijna 80 procent van de ondervraagden wil een strategie van de Europese Commissie en haar lidstaten. Daarnaast blijkt dat 75 procent van de EU-burgers wil dat de Europese Unie wereldwijd het voortouw neemt tijdens deze transitie. Vergelijkbaar percentages werden in 2021 al gevonden door een Finse opiniepeiling van Taloustutkimus, dat concludeerde dat een overgrote meerderheid van de Finnen voor proefdiervrije methoden zijn.

#GNvdD: Brazilië verbiedt dierproeven voor cosmetica

Dierproeven afschaffen

De resultaten van deze opinieonderzoeken bevestigen de sterke wens van het publiek om dierproeven af te schaffen. Dit blijkt ook uit een recente Europese burgerinitiatief genaamd Save Cruelty Free Cosmetics, dat streeft naar een dierproefvrij Europa. Het initiatief heeft meer dan 1,2 miljoen handtekeningen verzameld en in 21 EU-lidstaten de minimumdrempel gehaald. De gevonden resultaten van het initiatief sluiten ook aan bij de resolutie van het Europees Parlement uit 2021. Daarin wordt de Europese Commissie opgeroepen om samen met de lidstaten een concreet plan te coördineren om de overgang naar dierproefvrije producten te versnellen.

Niet EU-lidstaten

Andere niet EU-lidstaten, zoals Zwitserland en Noorwegen, steunen ook de overgang naar een proefdiervrije wetenschap. Zo blijkt dat 68 procent van de Zwitsers en 64 procent van de Noren wil dat hun land moet streven naar een overgang naar een dierproefvrije wetenschap.

Nederlandse transitie

Verschillende Europese landen zijn zich momenteel bewust van de wetenschappelijke en ethische bezwaren die kleven aan onderzoek op dieren, en hebben daarom de afgelopen jaren verklaard het gebruik van dieren in de wetenschap te willen verminderen en vervangen. Nederland heeft bijvoorbeeld al een duidelijk omschreven en transparant initiatief klaarliggen om deze transitie zo goed mogelijk uit te voeren.

België

Ook het Vlaamse Parlement zit niet stil. Zij lanceerde in 2021 een actieplan om zo het gebruik van dieren voor de wetenschap te verminderen. Gezien het enorme draagvlak voor de overgang naar proefdiervrije wereld en het grote scala aan moderne proefdiervrije technieken, is het hard nodig dat de EU haar ambities en inspanningen omtrent dit thema opvoert.

Bron:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer