De Europese Commissie belooft het gebruik van kooien in de veehouderij te beëindigen. Ze is voornemens de kooien voor kippen, moedervarkens, kalveren, konijnen, eenden, ganzen en andere dieren in de veehouderij te verbieden en streeft naar een geleidelijke afschaffing in 2027. Dat liet Eurocommissaris van gezondheid en voedselveiligheid Stella Kyriakides vandaag in een persconferentie weten. De Commissie reageert hiermee op het Europees burgerinitiatief Stop de kooien / End the Cage Age, dat 1,4 miljoen Europeanen, waaronder ruim 150.000 Nederlanders, ondertekenden. Het voorstel van de Europese Commissie betekent een beter leven voor de ruim 300 miljoen dieren die opgesloten zitten in kooien in de Europese veehouderij.
Geert Laugs, Nederlands lid van het burgercomité en directeur CIWF Nederland:
“Dit is een historische dag voor de dieren en een kroon op het burgerinitiatief tegen de dieronvriendelijke kooien. De Europese Commissie heeft naar de stem van de burgers geluisterd die een veel beter leven willen voor de dieren in de veehouderij. Een Europa zonder kooien is nu eindelijk echt in zicht. Daarmee is het burgerinitiatief succesvol afgerond, maar ons werk gaat door. We blijven erop toezien dat Europa de toezegging om te stoppen met alle kooien in de veehouderij snel en volledig waarmaakt”.
De Commissie kondigde aan dat zij voornemens is “tegen eind 2023 een wetgevingsvoorstel in te dienen om het gebruik van kooien voor alle in het initiatief genoemde diersoorten en -categorieën geleidelijk uit te bannen en definitief te verbieden”.
De Commissie zal ook de kwestie van ingevoerde producten uit niet-EU-landen aanpakken en zich ertoe verbinden te kijken naar “de invoering van voorschriften of normen voor ingevoerde producten die gelijkwaardig zijn aan die van de EU”. Ze zal de details voor de invoering van het verbod tegen eind volgend jaar evalueren, met als doel de relevante wetgeving tegen eind 2023 te herzien.
Ook Europees Parlement voor een einde aan kooien
Eerder deze maand stemde een overweldigende meerderheid van het Europees Parlement voor een einde aan het gebruik van kooien in 2027. Ook vooraanstaande wetenschappers en een grote voedingsbedrijven spraken al eerder hun steun uit voor het burgerinitiatief.
Stop de kooien
Bijna 1,4 miljoen Europeanen, waarvan 150.000 Nederlanders, ondertekenden het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien – End the Cage Age’ voor een verbod op kooien in de veehouderij. Het burgerinitiatief vraagt om een einde aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed.
Initiatiefnemer van het burgerinitiatief is Compassion in World Farming. Meer dan 170 organisaties steunen het initiatief, waaronder in Nederland Bont voor Dieren, CAS International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.
Bron:
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Eindelijk dan toch weer vooruitgang.
Het zal voor heel veel dieren een hoop ellende voorkomen.
Ik begrijp nooit waarom dat allemaal zo lang moet duren en waarom er relatief zo weinig mensen zijn die zich hier voor inzetten.
Vaak is het waarschijnlijk onwetendheid en zich gemakkelijk van alles wijs laten maken ‘dat het allemaal fantastisch geregeld is voor de dieren’ waardoor men al snel denkt geen verantwoordelijkheid meer te hoeven dragen.
Maar wanneer je alle enorme schandalen bekijkt die de afgelopen jaren in de media naar buiten zijn gekomen kan toch iedereen weten hoe afschuwelijk het is in die vee-industrie.
Het liefst zou ik zien dat er helemaal geen dieren meer gebruikt, misbruikt, getransporteerd en vermoord zouden worden voor kortstondige behoeften van mensen.
De weg naar een enigszins respectvolle vee-industrie zal waarschijnlijk nog minstens tientallen jaren duren.
De meest effectieve manier om het leed te verminderen is dat zo veel mogelijk mensen er voor kiezen om geen vlees meer te eten.
En liefst ook geen andere producten van dierlijke afkomst.
Het is ook gewoon veel beter voor je lichaam en ziel.
En voor de dieren, natuur, milieu en de gehele planeet.