Wetenschappers van het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology uit Leipzig hebben een groep wilde chimpansees in Oeganda bestudeerd op vriendschapsrelaties. Het was al bekend dat het aangaan van langdurige relaties met niet-bloedverwanten niet alleen voorbehouden was aan de mens.
Gebleken is dat waarschijnlijk het verbindingshormoon of knuffelhormoon oxytocine een belangrijke rol speelt in dit sociale proces. Nu hebben ze ook ontdekt dat chimpansees die eten delen met soortgenoten meer oxytocine produceren, dan degenen die dit niet doen. Ook werd er meer oxytocine geproduceerd bij het delen van eten dan bij andere sociale eetgelegenheden of bezigheden (zoals bijvoorbeeld elkaar verzorgen door middel van het vlooien). Hierbij maakt het niet uit of ze al of geen band met hun eetmaatje van het voren hadden.
Ook de ontvanger van het voedsel maakt meer oxytocine aan. De aanmaak van dit verbindingshormoon is dus belangrijk voor het sluiten van vriendschappen en het aanknopen van langdurige relaties. Door het delen of ontvangen van voedsel worden nieuwe vriendschaprelaties aangegaan, terwijl bij het elkaar verzorgen de bestaande vriendschap of familieband wordt bevestigd. Oxytocine is een hormoon dat voorkomt bij alle zoogdieren en bekend staat bij het opwekken van de bevalling en de melkgift.
Daarnaast geeft het hormoon een goed gevoel en heeft het gunstige effecten op het sociale gedrag waardoor toenadering tussen twee zoogdieren makkelijker verloopt. Bij mensen neemt daardoor het vertrouwen in de ander toe. Dieren die op deze manier samen leven en samenwerken leven langer en hun nageslacht heeft een betere overlevingskans. De onderzoekers konden de niveaus van het hormoon meten uit de urine van de chimpansees.
Bron: de Volkskrant ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker
Comments are closed.