Op 6 september verbijsterde de Namib Times natuurbeschermers over de hele wereld met het verhaal dat een Chinese zakenman een verzoek had ingediend om dolfijnen, orka’s, zeeleeuwen en pinguïns in Namibische wateren te mogen vangen, om op de Aziatische markt te verkopen voor aquaria. Wat is er intussen gebeurd?
De aanvragers werden genoemd als “Welwitschia Aquatic and Wildlife Research Pty Ltd” en “Beijing Ruier Animal Breeding & Promoting Co.” Er is niets bekend over deze bedrijven en misschien zijn ze enkel opgezet voor het doen van deze aanvraag.
De Namibische regering ontkende aanvankelijk de aanvraag en hulde zich vervolgens in stilzwijgen.
De geruchten werden verder aangewakkerd door de aanwezigheid van de Russische trawler Ryazanovka in Namibische wateren. Het schip zou specifiek gemodificeerd zijn om zeedieren te vangen, inclusief een tank om dolfijnen aan boord ‘op te slaan’ en werd naar verluidt eerder gebruikt voor het vangen van dolfijnen in Russische wateren.
In november werden de aanvragers gekoppeld aan een prominente Chinese zakenman in Namibië.
Lees het volledige verhaal hier.
Op 5 december lag de trawler Ryazanovka aan de kade in Walvisbaai om bunkers, proviand en water in te slaan in grote hoeveelheden. De vraag was toen: maken het schip en de bemanning zich gereed voor het vangen van dolfijnen in Namibische water of hebben de eigenaren het idee opgegeven en maken zij zich klaar voor vertrek? Trade Ocean, het agentschap van het schip, wilde geen commentaar geven met betrekking tot scheepsaangelegenheden.
Al die tijd gaf het Ministerie van Visserij geen antwoord op de vraag of een vergunning nu wel of niet was verleend (of geweigerd) aan Welwitschia & Co.
Toen werd er op 20 december, een verklaring van de Ryazanovka kapitein, Ilya Sharapov, verbijsterend in zijn grofheid, gepubliceerd in de Namib Times. De kapitein zei dat hij Beijing Ruier Breeding & Promoting Co. vertegenwoordigde.
De verklaring, gericht aan ” ALL Namibian media “, zei, na een aantal niet-gefundeerde beweringen over duurzaamheid, dat als gevolg van de negatieve publiciteit Namibië N$ 100 miljoen zou mislopen in investeringen en dat de tegenstanders van het project bestonden uit “mostly wealthy people inside and outside Namibia whose countries supported apartheid in the past which led to the current economic oppression of thousands of Namibians, and some of those who because of their white skin directly benefitted from the discriminatory apartheid policies.”
Zeker zo beledigend was dat twee keer in de brief de te vangen zeezoogdieren, zoals dolfijnen en zeeleeuwen, worden aangeduid als “overschot (excess)”.
In de verklaring wordt ook aangestipt dat “many more millions” geïnvesteerd zouden zijn in een “state of the art marine park on the Namibian coast.” Dit klinkt misschien als een vreemde investering in een ontwikkelingsland, waar de worsteling om iedere dag genoeg eten bij elkaar te sprokkelen voor velen nog steeds een hogere prioriteit is dan een dolfijnencircus, maar niet als je kijkt naar de behoeften van deze slavenhandel. Dolfijnen en andere gevangen zeedieren, kunnen niet eindeloos aan boord van het vangschip blijven en zouden al helemaal een vervoer over zee naar Azië niet overleven. De uit het wild weggevangen dolfijnen zouden moeten worden aangeland in Namibië en uiteindelijk overgevlogen naar de bestemming van de koper. Tussen het moment van de vangst en het transport van de waardevolle dieren moeten deze ergens worden ‘opgeslagen’. In Taiji, Japan, vervullen de havenkooien van de vissermanbond en Dolphin Base, de betonnen bakken bij het Taiji Dolphin Resort Hotel en de gehele faciliteit van het Taiji Whale Museum die rol. Rusland heeft Srednyaya Cove, ongeveer 100 mijl buiten Vladivostok, als een opslagplaats voor in het wild gevangen beloega’s. Namibië’s dolfijnengroothandelaren zouden ook een eigen plek nodig hebben.
Aan het einde van zijn verklaring schrijft de kapitein:
“we have come to the conclusion of withdrawing our investment proposition. … Our ship will be repaired in Walvis Bay and will leave the country.”
Dit komt echter met een belofte:
“… one day when the Namibian Government is ready, we may return.”
De Namibische autoriteiten lieten weten dat zij niet op de hoogte waren van de intrekking van de aanvraag … en zo gaat de soap verder.
Vlak voor het einde van 2016, werd gemeld dat de bemanning van de Ryazanovka, nu opnieuw voor anker bij Walvisbaai, grote visnetten aan het herstellen en gereedmaken was. Volgens de Namibische wet moet vistuig waarvoor geen vergunning is afgegeven, opgeborgen blijven. De activiteit aan boord van de Ryazanovka kan daarom als illegaal worden aangeduid.
Grotendeels onthield de Namibische regering, die het voorstel toen het werd ingediend meteen naar de prullenbak hadden moeten verwijzen, zich van commentaar. En als er iets werd gezegd, kwam het meestal neer op een verstoppen achter bureaucratie. Zoals toen in de eerste week van januari de Namibische minister van Milieu en Toerisme, Pohamba Penomwenyo Shifeta zei:
“Any utilisation or removal of natural resources can only be done after issuing an environmental clearance certificate and if we are convinced that the removal … will not threaten those species”.
Hij zei dat er geen “environmental clearance certificate” was aangevraagd en dat het ministerie van Visserij dus geen vergunning kon afgeven; “even if they get a permit, it will be invalid”. Alleen een politicus kan wegkomen met een dergelijke nonsens.
De wereld zal nauwlettend blijven toekijken hoe deze zaak zich verder ontwikkeld. Namibische politici hebben het imago van hun land al genoeg bezoedeld door de genadeloze vervolging van de lokale fauna, zoals de Kaapse pelsrobben. Een nieuwe aanval op de reputatie van Namibië zal zeker schadelijk zijn voor de Namibische toerisme-industrie, een van de belangrijkste pijlers onder de economie van het land.
Erwin Vermeulen is fotograaf, Hoofd Werktuigkundige bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een éénogige kat, een kat met één nier, een gepensioneerde speurhond en twee dove en blinde honden. Hij schrijft ook regelmatig over de griendenslachting op de Faeröer Eilanden: lees zijn laatste verslag hier.
Bron ©PiepVandaag.nl Erwin Vermeulen
Referenties:
https://www.namibiansun.com/news/ryazanovka-looks-set-to-depart/
https://www.namibiansun.com/news/chinese-firm-withdraws-marine-proposal/
http://namibtimes.net/company-that-wants-to-export-live-sea-creatures-throws-in-the-towel/
https://www.namibiansun.com/news/nets-raise-alarm/
https://www.namibiansun.com/news/ryazanovka-authorities-must-speak-up/
https://www.namibiansun.com/news/killer-ship-could-be-seized/