Op 1 september begon zoals ieder jaar het zes maanden durende dolfijnendrijfjachtseizoen in het Japanse kustplaatsje Taiji. Het 2017–2018 quotum voor Taiji is vastgesteld op 1940 dolfijnen van 9 soorten. Zoals al eerder gemeld voegde het Japanse Visserij Agentschap twee nieuwe soorten toe: snavel- en witlipdolfijnen.

dolfijnendrijfjacht
Dolfijnendrijfjacht in Taiji | ©Erwin Vermeulen

De totale quota voor Taiji zijn als volgt opgebouwd:

  • 450 gestreepte dolfijnen
  • 414 tuimelaars
  • 134 witgestreepte dolfijnen
  • 400 slanke dolfijnen
  • 251 grampers
  • 070 zwarte zwaardwalvissen
  • 101 Indische grienden
  • 020 snaveldolfijnen
  • 100 witlipdolfijnen

De eerste prooi
Op 1 september voer de vloot uit ten behoeve van de toegestroomde media, maar keerde al snel weer om. Ook op de tweede van de maand bleven de jachtschepen in de haven. 3 september vormde dan ook het eigenlijke begin van het jachtseizoen. De schepen voeren uit rond kwart over vijf ‘s ochtends bij het eerste licht en vonden hun eerste prooi van het seizoen tegen half acht. De dolfijnen vochten voor hun leven, maar na een 6 à 7 uur durende strijd werden de slachtoffers de baai in gedreven. Een familie van 34 grienden met veel jonge dieren onder hen, werd voor de nacht gevangen gehouden achter netten.

Op de vierde werden drie jongeren levend gevangen als slaven voor de dolfinariumindustrie, terwijl tien grote volwassen dieren werden afgeslacht op het kiezelstrand van ‘the Cove’ en in de havenfaciliteiten in stukken gehakt en geveild voor de lokale vleeshandel. De overlevenden brachten nog een nacht opgesloten door, waarna op de vijfde nog eens tien dieren – één jongere griend die de hele dag dood in de baai dreef niet meegerekend – werden vermoord. De overgebleven jongeren, rond de twintig individuen, werden terug naar zee gedreven, voor degenen die de hel van Taiji al langer volgen een bekend ritueel.

dolfijnendrijfjacht
Gevangen tuimelaar in Taiji | ©Erwin Vermeulen

Lege handen
Op 7, 8, 13 en 14 september voeren de schepen uit zonder succes en keerden met lege handen weer terug. Op 6, 10, 11 en 12 september hielden regen en harde wind de schepen binnen. Ook dit is een bekend verschijnsel. De zomer is regentijd in Japan en de archipel wordt sterk beïnvloed door het tyfoonseizoen van de Grote Oceaan, dat duurt van mei tot oktober met een piek in augustus en september bij Japan. Na oktober wordt het weer echter kalmer, ongunstig voor de dolfijnen.

Geen Cove Guardians meer
Voor nieuws uit Taiji zijn we dit jaar afhankelijk van Dolphin Project Cove Monitors en de Japanse pers, omdat Sea Shepherd heeft besloten niet langer Cove Guardians naar Taiji te sturen. Sea Shepherd’s uitleg kan men hier lezen.

Successen in de westerse wereld
Hoewel het bloed nog ieder jaar vloeit in Taiji, is er de laatste jaren wereldwijd veel bereikt op het gebied van dolfijnenslavernij. In maart stemde het bestuur van het Vancouver Aquarium unaniem voor een einde aan de gevangenschap van walvisachtigen. Ook in maart stelde het Animal Legal Defense Fund de “Florida Orca Protection Act” voor, die een einde moet maken aan de gevangenschap van orka’s in de Amerikaanse staat Florida. Mexico nam in april een wet aan die uiteindelijk een einde moet maken aan de dolfinariums. Ook in april kondigde het dolfinarium van Constanta, Roemenië, aan om te stoppen met de circusshows met dolfijnen. In mei vaardigde Frankrijk een verbod uit op het fokken van dolfijnen, inclusief orka’s, in gevangenschap. In Canada en Hawaï zijn vergelijkbare wetten onderweg in de politieke tredmolen. Eerder nam het Amerikaanse SeaWorld zelf al de beslissing om te stoppen met het fokken van orka’s. In juni gaf IJsland toestemming om drie beloega’s (witte walvissen) uit een dolfijnencircus in Shanghai uit te zetten in een afgesloten baai of zeekooi bij de Vestmannaeyjar archipel, waar ook Keiko (uit Free Willy) verbleef voordat deze orka voor de vrijheid koos. Sinds 2013 heeft Zuid-Korea diverse tuimelaars vanuit gevangenschap terug uitgezet in het wild, de laatste twee in juli dit jaar.

Japan en China kopen meeste dolfijnen
Terwijl dolfinariums sluiten, wetgeving wordt aangescherpt en er zelfs ex-circusdolfijnen worden vrijgelaten, is Japan zelf nog steeds de grootste markt voor dolfijnen gevangen in Taiji. Japan telt 57 dolfinariums die het hele jaar door geopend zijn; 52 van hen hebben dolfijnen afkomstig van de drijfjachten. Ook nu JAZA, het Japanse overkoepelende orgaan voor dierentuinen en aquaria, een verbod heeft uitgevaardigd voor hun leden op het inkopen van in het wild gevangen dolfijnen. Naast al eerder het Taiji Whale Museum, verlieten dit jaar het Shimonoseki Municipal Aquarium (Kaikyokan) en Enoshima Aquarium de organisatie om de mogelijkheid te behouden Taiji dolfijnen aan te schaffen.

dolfijnendrijfjacht
Veel gevangen dolfijnen zijn te vinden in het Taiji Whale Museum | @Erwin Vermeulen

Na Japan is China de grootste afnemer van dolfijnen uit Taiji. Tien tuimelaars werden op 27 februari 2017 naar Penglai Ocean Polar World getransporteerd. Op 6 maart werden zeven tuimelaars van Japan naar China gevlogen. Een mannetje en vrouwtje waren bestemd voor Shijiazhuang Zoo Aquarium. De overige vijf gingen door naar Nanchang naar een onbekende faciliteit. Op 30 maart arriveerden zes tuimelaars in Dalian Laohutan Ocean Park vanuit Taiji via het vliegveld van Osaka. Op 17 mei werden tien tuimelaars van Japan naar Xi’an gebracht, zes voor het Xi’an Qujiang Aquarium en vier voor het nieuwe Xi’an Magical Fantasy Aquarium. Ook in mei gingen acht slanke dolfijnen van Japan naar Chengdu Polar Ocean World. 3 juni werden zes tuimelaars, drie mannetjes en drie vrouwtjes, van Japan naar Nanchang Wanda Ocean Paradise overgebracht. Ook Taizhou Ocean World importeerde drie dolfijnen vanuit Japan in juni 2017. In juli opende Kunming Huadu Sea World met twee tuimelaars afkomstig uit Japan. Op 5 juli arriveerden tuimelaars Angel & Lucky vanuit Japan in Linyi Ocean World. Op 10 juli werden zes tuimelaars, een mannetje en vijf vrouwtjes, van Japan naar Qinhuangdao Lertao Ocean Kingdom overgebracht. In augustus arriveerden zestien tuimelaars bij Fushun Royal Ocean Park, overgebracht vanuit Japan.

Bezoekers van dolfinaria houden dolfijnenjacht in stand
Zolang er een vraag is naar dolfijnen – mensen betalen om een dolfijnencircus te bezoeken! – gaat de jacht in Taiji door en dus ook het onbeschrijfelijke lijden. Waar in de Westerse wereld een meerderheid wel inziet dat dit soort circusattracties hun langste tijd hebben gehad, maakt de dolfinariumindustrie in China en Rusland en diverse ontwikkelingslanden een groeispurt door. Ik ben er van overtuigd dat deze ‘bloeiperiode’ van dolfijnenslavernij een relatief kort leven beschoren zal zijn, maar daar is wel een continue aandacht voor het onderwerp en druk op autoriteiten voor nodig.

Het jachtseizoen in Taiji is nu twee weken oud; nog vijf en een halve maand te gaan…

Erwin Vermeulen is fotograaf, hoofd werktuigkundige bij Sea Shepherd en vrijwilliger bij opvangcentrum Wildlife Waystation. Hij woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een éénogige kat, een kat met één nier, en twee dove en blinde honden. Hij schrijft regelmatig over de griendenslachting op de Faeröer Eilanden en de dolfijnenslachting bij Taiji: lees zijn laatste verslag over hier.