Aan de hand van de meest recente klimaatprognoses hebben wetenschappers bevestigd dat een opwarming van 1,5°C catastrofaal zou zijn voor de koraalriffen. Als gevolg hiervan zullen vrijwel alle koralen ernstig verbleken, wat uiteindelijk kan leiden tot het geheel afsterven van het koraal.
Een team onderzoekers van de Universiteit van Leeds, Texas Tech University en de James Cook University stelt dat ook de koraalriffen die zich in koelere gebieden bevinden getroffen zullen worden door de temperatuurstijging op aarde. Slechts 0,2 procent van de koraalriffen zal ontkomen aan tenminste één verbleking per vijf jaar – een te korte periode voor het koraal om te kunnen herstellen. Vorig jaar schreven wij over een ‘toevluchtsoord’ langs de kust van Kenia en Tanzania. Deze uitzonderlijke riffen ontsnappen aan verbleking, aangezien zij zich bevinden in stromingen ijswater vanuit de bergen. Voor de overige koralen is er helaas geen ontkomen aan.
.
.
Het grootste koraalrif ter wereld, het Great Barrier Reef voor de Australische kust van Queensland, staat op het punt om opnieuw ernstig te verbleken. Een paar jaar terug gebeurde dit namelijk ook, toen een stijging van 2 tot 3°C het koraal ernstig beschadigde. Koralen verbleken wanneer de temperatuur van het oceaanwater voor te lange tijd te hoog is. Dit komt doordat algen, die de koralen van voedsel en hun kleur voorzien, dan onthechten. Wanneer koralen ernstig verbleken kan dit hen doden. Wel is het zo dat de koralen kunnen herstellen, wanneer er meerdere jaren geen verdere hittegolven zijn. De huidige opwarming van het klimaat wordt grotendeels veroorzaakt door het gebruik van fossiele brandstoffen.
Het meest recente onderzoek bekeek koraalriffen in ondiepe wateren langs de kust, die de meerderheid vormen van alle koraalriffen. Volgens professor Scott Heron, een mariene onderzoeker aan de James Cook University, onderhouden deze koraalriffen een miljard mensen over de hele wereld, maar nu blijken de koralen in groter gevaar dan voorheen werd gedacht:
“Totdat we het punt bereiken waarop ik geen enkel koraal meer kan zien, is het nog niet te laat.”
Volgens de riffenexpert professor Peter Mumby aan de Universiteit van Queensland is het echter minder droevig gesteld dan het onderzoek doet vermoeden:
“Zelfs riffen die om de vijf jaar door verbleking worden getroffen, kunnen koraalgebieden bevatten die zouden overleven.”
Hoewel de onderzoekers dus van mening verschillen over hoe ernstig de schade zal zijn, ligt het vast dat die onvermijdelijk is. Daarom is het van essentieel belang dat men blijft inzetten op het behoud van de koralen en de strijd tegen klimaatverandering, om ze een kans op overleven te geven.
.
.
Bronnen:
- The Guardian
- National Geographic
- NOAA
- RTL Nieuws/YouTube
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?