Een onderzoek van Humane Society International (HSI) toont groot dierenleed bij verschillende Finse vossenfokkerijen. Er werden vossen aangetroffen met open wonden, geïnfecteerde ogen, misvormde poten en duidelijke tekenen van ernstige mentale stress. De vraag naar een verbod op bont groeit.
In oktober deed HSI, in samenwerking met de Finse dierenbeschermingsorganisatie Oikeutta eläimille, onderzoek naar het dierenwelzijn van SAGA-gecertificeerde fokkerijen in Finland. Het beeldmateriaal van het onderzoek laat zien dat de vossen in erbarmelijke omstandigheden verkeren en dat er sprake is van ernstige dierenmishandeling. De vossen verblijven in kale kooien waarin zij geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen en lijden daarnaast aan open wonden, geïnfecteerde ogen en misvormde poten.
Monstervossen in Finse vossenfokkerijen
Onder de bevindingen waren er ook gevallen van zogenaamde monstervossen: vossen die worden gefokt voor een extreem grote bontproductie. Deze ´monsters´ zijn zwaarlijvige vossen met overmatige huidplooien die, door het groot dierenleed waaraan zij lijden, tevens in mentale stress verkeren. Zij uiten deze spanning in repetitief gedrag.
Green-washing vossenbont
Daar in de meeste landen van Europa een verbod op het fokken van vossen voor bont geldt, lijkt Finland een handelswijze te hebben gevonden om de bontproductie op een zogenaamd diervriendelijke manier voort te zetten. De meeste Finse vossenfokkerijen zijn namelijk voorzien van een certificaat van het SAGA-programma. Met deze certificering willen fokkers laten zien dat zij de allerhoogste standaard van dierenwelzijn handhaven. Echter blijkt uit het onderzoek van HSI dat de standaard totaal niet wordt nageleefd.
PJ Smith, directeur modebeleid voor de Humane Society of the United States en Humane Society International, zegt het volgende:
“Door onderzoeken als deze zien mensen de werkelijke prijs van bont en realiseren ze zich hoe onnodig het is. De bonthandel stort voor onze ogen in en die dag kan niet snel genoeg komen voor miljoenen vossen, wasbeerhonden en nertsen.”
Bonte industrie
Bontmode is ondanks de decennia-lange wereldwijde campagnes tegen bont nog steeds een draaiende industrie waarbij Finland veel baat heeft. Zo heeft de Verenigde Staten de afgelopen tien jaar maar liefst veertig miljoen dollar aan bont uit Finland geïmporteerd. Modemerken als Woolrich, Philip Plein, Yves Salomon en Fendi zijn belangrijke importeurs van Fins bont. PJ Smith, HSI:
“De paar modemerken die wrede bontproducten uit Finland blijven verkopen, zoals Fendi, Woolrich en Philipp Plein, hebben helaas geen ´feeling meer met de hedendaagse consument die niets te maken wil hebben met het opsluiten van wilde dieren in kooien voor hun hele leven, om vervolgens vergast of anaal of vaginaal geëlektrocuteerd te worden tot de dood.”
Bedreiging voor de volksgezondheid
Naast dierenleed vormen Finse vossenfokkerijen ook een ernstige bedreiging voor de algemene volksgezondheid, vanwege slechte bioveiligheidspraktijken. Fokkerijen worden door wetenschappers in verband gebracht met uitbraken van bepaalde virussen, waaronder COVID-19 en vogelgriep (HPAI). In 2023 werden uitbraken van vogelgriep in Finland herleid tot wilde meeuwen, waarna nieuwe bioveiligheidsregels werden ingesteld. Fokkerijen moeten sindsdien met netten wilde vogels buiten bereik van de kooien houden. Maar uit het onderzoek van HSI is gebleken dat veel bontfokkers de nieuwe maatregelen schenden. Op een van de onderzochte locaties werd het rottende lichaam van een meeuw gevonden bij de vossen, doordat het gaas niet de totale lengte van de kooien bedekte.
Verbod op bont
Er is wereldwijd een groeiende vraag naar een verbod op bont. In de Verenigde Staten zijn er tot op heden 16 steden die de verkoop van nieuwe bontproducten verbieden. Californië verbood in 2019 al de verkoop van bont in de gehele Staat. Daarbij werd er in 2023 een nationaal verbod op het fokken van nertsen ingevoerd onder de Mink Act.
Ook in het Verenigd Koninkrijk groeit de steun voor een verbond op bont. De Fur Free Britain-campagne van HSI al meer dan 1,2 miljoen handtekeningen verzameld en krijgt steun van verschillende beroemdheden. Een wetsontwerp dat in onlangs in oktober werd ingeleverd, wil de import en verkoop van dierenbont en bestaande verboden op bont van katten, honden en zeehonden uitbreiden. Op deze manier zou het VK zich vrijmaken van de bontindustrie en de risico´s voor de nationale volksgezondheid inperken.
Bontvrij Europa
Nederland verbood in 2021 de bontfokkerij, en in 2023 is er een burgerinitiatief voor een bontvrij Europa ingediend bij de Europese Commissie.
1.7 miljoen Europeanen ondertekenen burgerinitiatief voor bontverbod
Kortom: Fokkers maken het echt te bont. Finse vossenfokkerijen zorgen voor onnodig dierenleed omwille de productie van een totaal achterhaald product dat steeds minder in trek is, want de bewustwording van dierenleed neemt toe en de vraag naar dierenbont neemt af. Weg met bont.
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools