De productie van Parmaham, de gereputeerde Italiaanse delicatesse die ook bij ons populair is op de feesttafels, gaat gepaard met onvoorstelbaar dierenleed. Dat blijkt uit schokkende beelden die circuleren in de Italiaanse media.
Gewonde dieren
In een onhygiënische en ongezonde omgeving brengen de Parmaham-varkens hun leven door. De dieren worden gehouden in kale boxen op vieze natte betonvloeren. Bij de biggen wordt de staart gecoupeerd om kannibalisme te beperken. Ondanks deze maatregel vertonen veel varkens ernstige en infecterende wonden. De verwondingen zijn het gevolg van onderlinge agressie, uitgelokt door de stresserende omstandigheden waarin de dieren gehouden worden.
Mishandeling
De werknemers hebben geen respect of mededogen voor de dieren. Varkens worden met stokken hardhandig uit de hokken gedreven en door de gangen van het bedrijf geschopt. Dieren worden bij de poten opgetild en tegen de grond gegooid.
Omkomen van honger en dorst
In de gangen van het varkensbedrijf filmden de dierenactivisten zwakke en zieke varkens in stervensnood. Deze dieren werden afgezonderd van hun soortgenoten omdat op voorhand al duidelijk was dat ze de slachtleeftijd niet zouden halen. Varkens die geen geld opbrengen krijgen geen voedsel en drinken. Ze worden aan hun lot overgelaten tot ze omkomen van honger en dorst. Overleden dieren worden als vuilnis weggesleept aan een touw.
‘Prosciutto di Parma’
De varkens die de fokkerij lang genoeg overleven worden geslacht voor de productie van Prosciutto di Parma (Parmaham), een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de gelijknamige provincie. Authentieke Parmaham moet aan strenge kwaliteitsvoorwaarden voldoen. De kwaliteit wordt gegarandeerd door het logo op de hammen of de verpakking: het vijfpuntige kroontje met daarin het woord ‘PARMA’. Dit kroontje is het logo van het consortium ‘Prosciutto di Parma’. Een consortium is een vereniging van samenwerkende ondernemingen. In het Parma consortium zitten fokkers, vleesverwerkers, en exporteurs en importeurs die de hammen op de internationale vleesmarkt verspreiden.
Vanuit Italië wordt de befaamde ham geëxporteerd naar alle landen van de wereld. In elk land zijn slechts een beperkt aantal importeurs door het consortium erkend om de hammen verder te verdelen over de markt.
Parmaham in Nederland
Via een zevental erkende Nederlandse importeurs komen Parmahammen terecht bij de bekende Nederlandse supermarktketens zoals Albert Heijn, Lidl… maar ook bij kleinere slagerijen en delicatessenwinkels. In de supermarkten en winkels worden de hammen, in hun geheel of in plakjes, aangeboden onder het ‘huismerk’. De authentieke Parmaham is steeds te herkennen aan het vijfpuntige kroontje, aangebracht als brandmerk op de ham zelf, of afgedrukt op de verpakking van versneden parmaham.
Geen dierenleed op het feestmenu
Momenteel liggen de winkelrekken vol met Parmaham en andere ‘vleesdelicatessen’ voor de feestperiode. Met keurmerken en kwaliteitslabels wordt de illusie gecreëerd dat deze producten met veel liefde en zorg vervaardigd werden in idyllische boerderijen. Nadine Lucas, voorzitster Anmal Rights:
“Achter de kroontjes, de kwaliteitssterren en de lachende dierensnuiten op de verpakkingen gaat een industrie schuil waar dieren maximale winst moeten opleveren met een minimum aan productiekosten. Dierenwelzijn is van ondergeschikt belang.”
Animal Rights wenst iedereen een fijne eindejaarperiode toe, maar roept de mensen op om geen dierenleed op het feestmenu te zetten. Lucas:
“Vlees en dierlijke producten kunnen perfect vervangen worden door een plantaardige feestmaaltijd. Een feest is pas een echt feest als het plezier niet ten koste gaat van andere levende wezens.”
Persbericht Animal Rights
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Waarom.willen de mensen nog vlees eten ,vraag en aanbod
Dit bericht heeft hier al eerder gestaan…Dus er is nog niks (of heel weinig) verbeterd…. Wat vreselijk!!! De Europese Unie heeft op papier redelijk wat regels over dierenwelzijn. Maar dat ze nageleefd worden, is vers 2…. Hier moet véééééél strenger op gecontroleerd worden!!!
Mensen moeten maar eens massaal en regelmatig geconfronteerd worden met al dergelijk leed in die verschrikkelijke vee-industrie. Dan dringt het eindelijk tot hen door en zullen zij zich realiseren dat zij dit helemaal niet willen. Geen fatsoenlijk mens met enig gevoel in zich wil hier toch aan meewerken? Minder vlees eten is de meest efficiënte manier om dierenleed te stoppen. Hopen op een mentaliteitsverandering en/of wettelijke regels die streng gecontroleerd en gehandhaafd zullen worden is een veel te lange, zo niet eindeloze weg.