Miljoenen vakantiegangers vertrekken ieder jaar naar de Indonesische eilanden Bali, Lombok en Gili Trawangan. De rijke cultuur, kristalheldere zee, stralende zon en groene natuur wil iedereen wel in het echt beleven. Maar voor veel wilde dieren zijn de eilanden verre van paradijselijk. Sterker nog, voor hen is het een ware hel. Ze zitten gevangen en worden gedwongen om als toeristenattractie te dienen. Een selfie met een schattige orang-oetan? Of zwemmen met een dolfijn? Je draagt hiermee bij aan ernstig dierenleed.
De omstandigheden waar de wilde dieren in verkeren zijn volgens het rapport van dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection (WAP) ‘ondragelijk’. Bij 26 wilde-dieren-parken gingen zij undercover om het welzijn van de dieren te testen. Schokkend genoeg was er geen enkel park dat voldoet aan de laagst mogelijke welzijnseisen.
Leven in een hel voor het plezier van toeristen
Vastgeketend in kleine kooien en geen kans om met soortgenoten te zijn. Gedwongen om elke dag schadelijke en stressvolle kunstjes te doen en interactie met mensen. Amper bewegingsruimte en onvoldoende voedsel. De dieren worden gehouden uit winstoogmerk. Aan hun welzijn wordt niet gedacht.
Tanden dolfijnen verwijderd
WAP observeerde meer dan 1500 dieren tijdens het onderzoek. Op verschillende plekken in Indonesië zijn parken waar toeristen kunnen zwemmen met dolfijnen. Dolfijnen zien er lief en tevreden uit, door hun gekrulde mondhoeken. In werkelijkheid voelen ze zich het tegenovergestelde. In de parken leven zij in veel te kleine bassins van 10 bij 20 meter. Verontrustend vond WAP dat de tanden van de dieren zelfs preventief verwijderd werden, zodat zij geen toeristen konden verwonden. Lees meer in het artikel: 5 mythes rondom zwemmen met dolfijnen.
De ellende achter olifantenritjes
Olifantenritjes zijn vaker in opspraak geweest vanwege het leed, maar blijven evengoed een populair uitstapje voor veel vakantiegangers. Wilde olifanten willen niet met mensen in contact komen. Om ze zo ver te krijgen, is een ‘training’ nodig waarbij de olifant als baby wekenlang gemarteld wordt. Getraumatiseerd doet de olifant uit angst alles wat de mensen van hem willen. Ze leven in ondragelijke pijn, zowel fysiek als mentaal. Lees hier meer over in het uitgebreide artikel: Olifantenritjes, geen goed idee.
Selfie met ongelukkige orang-oetan
En orang-oetans staan dagenlang in de brandende zon, rijen toeristen af te werken die een selfie willen. Geen kans meer om vrij door de bomen te slingeren.
Steve Mclvor, CEO van WAP vindt de wanpraktijken tragisch.
“Wat erg, dat het prachtige Bali haar gevangen wilde dieren dwingt om in deze gruwelijke omstandigheden te leven. Toeristen zien niet wat er achter de schermen gebeurt met de dieren. Baby’s worden direct weggehaald bij hun moeder, ze worden getraind in smerige omstandigheden en herhaaldelijk gedwongen om met mensen in contact te komen. Dag in dag uit, een ware hel.”
Met het rapport wil Steve Mclvor de ogen openen van toeristen.
“De economie van Bali is gebaseerd op de miljoenen toeristen die er jaarlijks komen. Helaas zijn de dierenuitbuitingen hier een deel van. Wij roepen toeristen op om hier absoluut niet aan bij te dragen. Zolang er geen vraag is, zal er ook geen aanbod zijn.”
Uitbuiting van wilde dieren voor toerisme
Indonesië staat nu in de spotlight, maar deze wanpraktijken gebeuren overal. Dieren worden over de hele wereld gevangen uit het wild, of gefokt in gevangenschap om in het toerisme gebruikt te worden. Steve Mclvor heeft hier maar een ding over te zeggen:
“Als je kunt rijden, knuffelen of een selfie kunt maken met een wild dier, dan draag je bij aan ondraaglijk leed. Doe het dus niet! Nog geen miljoen likes op sociale media wegen op tegen de pijn waar de dieren doorheen gaan.”
Bron: Newsweek ©Animals Today Varja Dijksterhuis
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
En de achterlijke toerist is toch zo blij dat ze op de foto staan met een dier, zodat iedereen kan zien hoeveel ze dieren houden, niet dus.