Ernesto’s Cat Sanctuary, een grote kattenopvang in Aleppo, Syrië, is geraakt door een raketaanval. Hierbij kwamen tientallen katten en kittens om het leven en hebben veel dieren ernstige verwondingen en trauma’s opgelopen.
In Ernesto’s Cat Sanctuary heeft een raketaanval als gevolg van de al meer dan 12 jaar durende oorlog gezorgd voor tientallen slachtoffers onder de katten en grote schade aan de gebouwen. Er zijn gelukkig geen menselijke slachtoffers gevallen. De aanval vond eind juni plaats en inmiddels wordt er hard gewerkt aan het herstellen van de schade.
Wekenlang van streek
Het is niet bekend of de raketten specifiek waren gericht op de opvang, of dat ze afgedwaald waren. Er zijn in ieder geval 2 raketten ingeslagen vlakbij de opvang. De explosies lieten een spoor van verwoesting achter, met vele gebroken ruiten, instortende gebouwen en rondvliegende scherven. Hierdoor zijn zo’n 30 katten omgekomen. Daarnaast zijn tientallen katten verwond door splinters of puin of hebben epileptische aanvallen. Enkele verzorgers hebben botbreuken en kneuzingen opgelopen. De dieren en hun verzorgers zijn nog erg van streek door deze brute aanval.
Bekijk hier de beelden van de aanval.
Let op: schokkende beelden.
Verstrekkende gevolgen
In Ernesto’s doen ze er al jaren alles aan om de bijna 2000 katten en kittens en andere dieren te verzorgen en te beschermen. Stuk voor stuk hebben de dieren een aangrijpend verhaal: ontsnapt aan bombardementen, achtergelaten door eigenaren die de zorg niet meer konden bekostigen, of op straat gedumpt of geboren. Om hen de broodnodige medische zorg, voeding en onderdak te bieden, werkt Ernesto’s nauw samen met dierenhulporganisaties zoals het IFAW, vele vrijwilligers en lokale dierenartsen. Aangezien ze hoofdzakelijk afhankelijk zijn van donaties, heeft een bombardement zoals dit verstrekkende gevolgen voor alles wat ze doen. Er is een crowdfundingsactie opgezet om de opvang te helpen bij het herstel.
Plexiglas
De donaties zorgden er tot nu toe voor dat in ieder geval de ramen en deuren van de gebouwen hersteld kunnen worden. Die worden nu uitgerust met plexiglas zodat ze betere bescherming bieden bij bombardementen. Op de Twitteraccount van Ernesto’s is te lezen:
“De zorg en medicatie voor de vachtwonden gaan door… zielswonden hebben meer tijd nodig, we zijn bang voor elk geluid, zowel wij als zij. We willen geen glas meer in de ramen omdat we vrezen voor een nieuwe aanval met meer explosies en scherven op ons, daarom hebben we ervoor gekozen om alleen plexiglas te gebruiken.”
Operaties
Een aantal katten zijn in hun ogen of ledematen geraakt door glasscherven of puin. Die worden geopereerd om de scherven te verwijderen. De geopereerde dieren maken het inmiddels goed.
Two surgeries to remove what has been damaged by the war, an eye finally without splinters, and a paw sewn up well.
both cats are doing well and let’s hope this is their last word of grief . pic.twitter.com/12q9tK0Mpl— Ernesto’s Sanctuary for Syrian Cats (@theAleppoCatmen) July 1, 2023
Gevolgen oorlog
De oorlog in Syrië heeft niet alleen een verwoestende impact gehad op de menselijke bevolking, maar ook op dieren in het gebied. Dieren zijn vaak slachtoffer geworden van bombardementen, waardoor veel dieren zijn gedood of gewond geraakt. Daarnaast hebben de verstoring van leefgebieden en de ineenstorting van infrastructuur geleid tot ernstige uitdagingen. Er zijn door plaatselijke dierenvrienden en -hulporganisaties diverse opvangcentra opgericht om deze dieren te helpen. Omdat er naar de gebieden nauwelijks transport van goederen mogelijk is, zijn deze centra voornamelijk afhankelijk van donaties.
Wil je Ernesto’s Cat Sanctuary helpen met een donatie? Dat kan via de crowdfunding of via hun internetpagina.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?