In Turkije gold tot voor kort het beleid dat zwerfdieren niet gedood én niet gevangen mogen worden. Dit ligt wettelijk vast. Echter, in december beval president Erdoğan gemeenten om zwerfhonden van de straten te verwijderen. Onder het mom van ‘de straat is geen plek voor dakloze dieren’ is er volgens Turkse dierenbeschermingsorganisaties een ware hondenslachting aan de gang.
De oproep van president Erdoğan kwam nadat een jong meisje op straat was aangevallen door twee honden, nota bene honden mét een eigenaar. De president twitterde dat de zwerfdieren van de straat moeten worden gehaald en naar ‘een schone en veilige omgeving moeten worden gebracht’:
“Ik roep al onze gemeenten op om snel stappen te ondernemen om de veiligheid van onze burgers te waarborgen en deze levens te beschermen.”
Honden als afval ingezameld
De zaak van het meisje wordt gebruikt om het ‘opruimen’ van de zwerfdieren goed te praten. Volgens Barış Karlı van de Turkse dierenrechtenorganisatie Hayvanlara Adalet Derneği (vertaald: Gerechtigheid voor Dieren) zoeken de gemeenten naar manieren om van de honden af te komen:
“Ze zien ze als last. Hoewel het illegaal is, aarzelen ze niet om honden te doden, in het bos te gooien of op te sluiten in asielen.”
Volgens Barış Karlı zijn er regels vastgelegd in de Turkse dierenbeschermingswet, die verbieden om zomaar zwerfdieren te vangen en te doden. Gemeenten mogen alleen tijdelijk zwerfhonden of -katten naar een asiel brengen voor sterilisatie, vaccinatie of behandeling. Na de behandeling dient het dier volgens de wet te worden teruggebracht naar de plaats waar ze vandaan zijn gehaald. Maar die regels worden nu volledig aan hun laars gelapt. Volgens Karlı worden honden na de oproep van Erdoğan als afval ingezameld. Ondanks dat veel steden geen asiel hebben, worden ze toch gevangen en volgens Karlı in de bossen gegooid of gedood.
Strafklachten ingediend
Dierenrechtenorganisatie Hayvanlara Adalet Derneği, opgericht door advocaten, heeft in verschillende steden in Turkije strafklachten ingediend in verband met het illegaal vangen van zwerfdieren:
“Ze mogen dan de hondenhaat hebben opgevoerd, maar wij, samen met activisten uit alle beroepsgroepen, vooral advocaten, staan sterker, moediger, vastberadener en beter georganiseerd dan ooit tevoren. Wij zullen zo’n bloedbad niet toestaan.”
Slechte omstandigheden asielen
Ook volgens Öykü Yağcı van de Vegan Association of Turkey is het verwijderen van de zwerfdieren van de straten een regelrechte ramp:
“Dieren worden nu overhaast opgehaald door de gemeenten, terwijl het duidelijk is dat deze dieren niet in de huidige asielen passen. Zoveel steden in Turkije hebben geen dierenasielen en de asielen die er wel zijn, zelfs die in Istanboel, zijn een hel voor de dieren. Zelfs de gezonde en jonge honden worden opgesloten. Ze worden er ziek, worden gepest of aangevallen door grotere honden, kunnen geen toegang krijgen tot voedsel en water en leven in hun eigen uitwerpselen, omdat verblijven niet goed worden schoongemaakt.”
Yağcı noemt de hele situatie ‘puur speciësisme’:
“Het valse idee dat de wereld en de steden waarin we leven alleen aan mensen toebehoren. Eisen dat ‘andere dieren’ worden opgesloten, hetzij in asielen of melkveehouderijen of pelsdierfokkerijen, maakt niet uit welke, is een pure uiting van discriminatie, dus speciësisme.”
Het leven op straat
Ook regisseur Elizabeth Lo is geschokt door de plotselinge verandering in beleid ten aanzien van zwerfdieren. Begin 2021 kwam haar documentaire ‘Stray’ uit, waarin ze het leven op straat in Istanboel vanuit de ogen van zwerfhond Zeytin laat zien. Lo volgde de hond tussen 2017 en 2019 en was verbaasd over hoe goed er in Istanboel vanuit de gemeenschap voor zwerfdieren werd gezorgd. Ze herinnert zich dat ze toen dacht: ook als je niet van iemand bent, kun je een geweldig leven leiden.
Bekijk de trailer van de documentaire:
.
.
Elizabeth Lo heeft het gevoel dat er andere redenen aan ten grondslag liggen dan hetgeen wordt gecommuniceerd over de jacht op zwerfhonden:
“Het voelt heel erg alsof zwerfhonden als zondebok worden aangewezen voor een heleboel andere onrust die het land doormaakt, of het nu de economie is of Covid.”
Omdat Lo vreest voor het leven van ‘haar’ Zeytin is ze afgelopen vrijdag naar Istanboel gevlogen om de zwerfhond te zoeken:
“Als ik haar vind, heb ik twee Turkse hondenliefhebbers die haar willen adopteren. Bij hen is ze veiliger dan in de straten van Istanboel op dit moment.”
De hele documentaire ‘Stray’ is te bekijken via Prime Video.
Bronnen:
- The Animal Reader [1, 2]
- Magnolia Pictures & Magnet Releasing/YouTube
- Lees ook:
.
Dierlijke slachtoffers bosbranden mogen in Turkije niet worden geëuthanaseerd
Kijktip: Kedi, een film over de zwerfkatten van Istanboel (video)
©AnimalsToday.nl