Op donderdag 16 september 2021 is een historische stap gezet voor alle dieren in laboratoria in Europa: het Europees Parlement stemde vóór het ontwikkelen van een actieplan om versneld een einde te maken aan experimenten op dieren. De bal ligt nu bij de Europese Commissie, die dat actieplan moet gaan maken voor de overgang naar wetenschappelijke innovatie zonder het gebruik van dieren. De parlementariërs willen dat dierproeven in de toekomst helemaal worden afgeschaft.
Volgens Europees Parlementslid Mohammed Chahim (PvdA) worden er in de Europese Unie voor wetenschappelijk onderzoek en onderzoek naar medicijnen jaarlijks bijna 10 miljoen dierproeven uitgevoerd. Nederland is volgens hem een van de grootverbruikers van proefdieren. Door nieuwe technologieën zijn er echter steeds meer niet-dierlijke testmodellen beschikbaar:
“Niemand wil dat dieren in laboratoria worden gebruikt, zelfs niet voor wetenschappelijke doeleinden. Maar we weten ook dat je er niet van de ene op de andere dag mee kunt stoppen. […] Nu er echter goede alternatieven voorhanden zijn, is het tijd voor actie. Europa moet koploper worden in dierproefvrij onderzoek.”
De toekomst: niet-dierlijke testmodellen
Het parlement dringt er in de resolutie op aan, dat wettelijk wordt vastgelegd dat als er niet-dierlijke testmodellen bestaan, deze ook moeten worden gebruikt. Europarlementariër Anja Hazekamp van de PvdD strijdt al jaren voor dierproefvrij onderzoek:
“Dit actieplan om dierproeven uit te faseren is een win-winsituatie voor de mens, andere dieren en het milieu. De Europese Commissie en de lidstaten moeten zich dringend meer inspannen om het gebruik en de mishandeling van dieren voor wetenschappelijke doeleinden te verminderen, te vervangen en te beëindigen. […] We moeten wetenschap gebruiken. Geen dieren.”
Loze beloftes Nederland
Volgens dierenrechtenorganisatie PETA had Nederland eerder de ambitie om dierproeven uit te faseren, maar komt er in de praktijk nog niet veel van terecht. In 2016 verklaarde toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, dat hij dierproeven wilde uitfaseren. Hij wilde dat Nederland in 2025 koploper zou zijn op het gebied van innovatie, zonder het gebruik van proefdieren. Van al die plannen is niets terechtgekomen. Het aantal experimenten op dieren in Nederland stagneert en het oorspronkelijke doel is nog lang niet in zicht. Teken daarom de petitie van PETA om de overheid wakker te schudden en haar doel dat ze ooit had weer op te pakken.
Bronnen:
- Europa Nu
- PETA Nederland [1, 2]
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl